V pondělí vás Pavlína vzala do italských Benátek a v Itálii ještě zůstaneme.
Caprese, to je známý italský salát z rajčat, mozzarelly a bazalky, často doplněný olivami. Kdo by ho neznal a někdy neochutnal! Pojďme si ho připravit ale trochu jinak - ve formě špízu. Díky kompaktnímu tvaru je vhodný s sebou - v krabičce do práce i na piknik. Já ho ráda servíruju hostům - každý si nabere množství dle libosti a také rajčata nepouští tolik šťávy a tedy můžeme uzobávat v průběhu celého večera.
Caprese skewers
For caprese skewers thread cherry tomatoes, baby mozzarella balls (bocconcini), olives and basil leaves. Drizzle the skewers with extra-virgin oil and season with salt and pepper.
Simple balsamic reduction
Bring a cup of balsamic vinegar to a boil, then reduce heat to simmer. Stir occasionally and allow to simmer until the vinegar has reduced by half. Allow to cool and pour on top of skewers.
Caprese špízy s jednoduchou balsamico redukcí
malá rajčata (cherry, soudkovitá i na stonku)
baby (mini) mozzarella
čerstvá bazalka
olivy (jakékoli oblíbené - černé, zelené i nakládané v bylinkách)
panenský olivový olej
hrubá mořská sůl
černý pepř (ideálně čerstvě mletý)
balsamico ocet (čím kvalitnější, tím lepší)
Na špejle střídavě napichujeme rajčata, kuličky mozzarelly, olivy a prokládáme bazalkovými listy. S jednotlivými špízy si můžeme "pohrát" - rozkrojit mozzarelu a rajčata na půl a mezi ně vkládat bazalku, kuličky mozzarely zabalit do bazalky nebo vytvořit rajčatová srdce.
Caprese, to je známý italský salát z rajčat, mozzarelly a bazalky, často doplněný olivami. Kdo by ho neznal a někdy neochutnal! Pojďme si ho připravit ale trochu jinak - ve formě špízu. Díky kompaktnímu tvaru je vhodný s sebou - v krabičce do práce i na piknik. Já ho ráda servíruju hostům - každý si nabere množství dle libosti a také rajčata nepouští tolik šťávy a tedy můžeme uzobávat v průběhu celého večera.
Caprese skewers
For caprese skewers thread cherry tomatoes, baby mozzarella balls (bocconcini), olives and basil leaves. Drizzle the skewers with extra-virgin oil and season with salt and pepper.
Simple balsamic reduction
Bring a cup of balsamic vinegar to a boil, then reduce heat to simmer. Stir occasionally and allow to simmer until the vinegar has reduced by half. Allow to cool and pour on top of skewers.
Caprese špízy s jednoduchou balsamico redukcí
malá rajčata (cherry, soudkovitá i na stonku)
baby (mini) mozzarella
čerstvá bazalka
olivy (jakékoli oblíbené - černé, zelené i nakládané v bylinkách)
panenský olivový olej
hrubá mořská sůl
černý pepř (ideálně čerstvě mletý)
balsamico ocet (čím kvalitnější, tím lepší)
Na špejle střídavě napichujeme rajčata, kuličky mozzarelly, olivy a prokládáme bazalkovými listy. S jednotlivými špízy si můžeme "pohrát" - rozkrojit mozzarelu a rajčata na půl a mezi ně vkládat bazalku, kuličky mozzarely zabalit do bazalky nebo vytvořit rajčatová srdce.
TIP
Srdce vytvoříme tak, že soudkovité rajče rozkrojíme na půl na šikmo a jednu polovinu otočíme vzhůru nohama.
Srdce vytvoříme tak, že soudkovité rajče rozkrojíme na půl na šikmo a jednu polovinu otočíme vzhůru nohama.

Balsamico redukce
Redukce z balsamikového octa se obvykle vyrábí svařením balsamicového octa s cukrem a červeným vínem. Já ale preferuji jednodušší verzi - pouhé svaření samotného octa. Protože redukcí se zintenzivní chuť, je třeba vybírat ocet kvalitní a takový, který nám chuťově nejvíce sedí.
V malém hrnci zahřejeme ocet až začne vřít. Potom zmírníme teplotu a necháme ocet jen lehce probublávat dokud se jeho množství nezredukuje na zhruba polovinu. Je třeba pamatovat na to, že při zchladnutí redukce ještě zhoustne!
(Redukci můžeme dlouhodbě skladovat v lednici v uzavřené nádobě).
Redukce z balsamikového octa se obvykle vyrábí svařením balsamicového octa s cukrem a červeným vínem. Já ale preferuji jednodušší verzi - pouhé svaření samotného octa. Protože redukcí se zintenzivní chuť, je třeba vybírat ocet kvalitní a takový, který nám chuťově nejvíce sedí.
V malém hrnci zahřejeme ocet až začne vřít. Potom zmírníme teplotu a necháme ocet jen lehce probublávat dokud se jeho množství nezredukuje na zhruba polovinu. Je třeba pamatovat na to, že při zchladnutí redukce ještě zhoustne!
(Redukci můžeme dlouhodbě skladovat v lednici v uzavřené nádobě).
Špízy naaranžujeme na talíř, posolíme, popepříme a zakápneme panenským olivovým olejem a balsamico redukcí.
Můžeme podávat jako předkrm, přílohu ke grilovanému masu nebo lehkou večeři s pečivem.

Můžeme podávat jako předkrm, přílohu ke grilovanému masu nebo lehkou večeři s pečivem.
Dobrou chuť přeje
Klára
Tahle dobrota je u nás hodně oblíbená, nicméně v podobě špízu ji vidím poprvé. Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatNěkdy stačí malá změna a hned chutná líp :)
Vymazatzase jedna luxusní záležitost,moc pěkně připravené
OdpovědětVymazatDěkujeme. Musí se nasytit jazyk i oko :)
Vymazat