Podzimní špagety / Fall pasta

pondělí 4. listopadu 2013



Některé lišky jsou podšité, jiné bystré a jindy zas běhají k Táboru. Zrovna ty, co běží k Táboru je dobré teď s podzimní plýskanicí chytit, čapnout jim kus toho zázvoru a udělat si řádné prohřívací thé. Ale protože dnešní příspěvek je z rubriky FOOD, uděláme si, s liškami, špagety.

Na dnešní vaření potřebujeme:

Těstoviny (já použila rýžové bezlepkové, protože mi tak velí má dieta, ale pro normálního nepostiženého strávníka bych na místě těstovin nejraději viděla tagliatelle, neboli nudle)
Lišky, podšité, bystré, ale hlavně houbovitého charakteru
Smetanu
Citron neb limetku
Cibuli
Bylinky - já použila koriandr
Olivový olej
Sůl, pepř
Verze pro fajnšmekry: piniové oříšky


1.  Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny.

2.  Na pánvi rozehřejte olej a přidejte na drobno nakrájenou cibulku. Asi tak po minutce, až se cibulka trochu zatáhne, přidejte omyté a pokrájené lišky. Lišky mírně osolte a podle chuti opepřete, nejlépe čerstvě mletým pepřem rovnou z mlýnku. Restujte zhruba tři minuty a pak si zvolte jednu z následujících cest:

Verze 2a, konzervativnější: nyní přelijte houby smetanou nebo šlehačkou, ztlumte plamen nebo plotýnku a postupujte plynule k bodu tři.

Verze 2b, inovativnější: na houby vymačkejte půlku limetky nebo menšího citronu. Dejte pozor na zrníčka. Já se naučila houby na pánvi kapat citronem od Jamieho Oliviera a od té doby to tak dělám neustále. Liškovou směs s citrusovou šťávou míchejte cca minutu a pak přidejte smetanu z bodu 2a a nechte provařit.

3. V pěti minutách, co se nám samovolně provařuje omáčka, by už měla být vroucí voda v hrnci na těstoviny. Vodu řádně osolíme, jak říká pan Polreich, voda na těstoviny, to musí být uplný moře! Přidáme i několik kapek olivového oleje a vhodíme těstoviny, které vaříme dle návodu a hlavně vlastní chuti.



4. Uvařené těstoviny slijeme, servírujeme do hlubokých talířů, přelijeme liškovou omáčkou, posypeme bylinkami (pokud nemáte koriandr, petržel nebo libeček také udělají dobrou službu). Já mám ráda piniové oříšky, takže Anunkblog verze je i s nimi, sakumprásk.

5. Servírujeme s láskou a svěžím bílým vínem. A nebo, pokud se vám podařilo chytit jednu z těch v úvodu zmiňovaných lišek a venku je vážně sychravo a vy jste celí tak trochu nastydlí, dobře se hodí  i zázvorový čajs medem.




Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře