látky české, vyplatí se hledat...

pátek 28. března 2014


Když potřebujete nakoupit látky a procházíte obchody kamennými nebo častěji těmi na síti, tak vás asi ani nenapadne dívat se po jejich původu...Obchodníci nabízí překrásné tisky, vzory, materiály-většinou jsou to věci dovezené odjinud. 
Není problém koupit látku japonskou, italskou, anglickou, všechny jsou překrásné a kvalitní. Ale ty ceny! Když budete šít šortečky, tak cenu řešit nebudete. Když se chystáte čalounit několik křesel, tak začíná být každá stovka za metr v rozpočtu vidět...začnete hledat a pátrat po materiálech kvalitních, s cenou poněkud nižší. 
I přes katastrofické zprávy z médií o krachu a zuboženém stavu české textilní výroby, to nevzdávám a pořád se pídím po kvalitních látkách českých (líbezné slovo "pídit" je namístě, protože v tomhle oboru o pozitivní články nebo reklamu nezakopnete).
Takhle jsem si vypídila tradiční český kanafas, o kterém už jsme psaly tady, výrobu festovních a spíš luxusních potahovek Kolovrat. No a teď nedávno, když jsem potřebovala hodně látky na čalounění, českou textilní výrobu Dekora.
Firma Dekora ze Ždírci nad Doubravou se zaměřuje na výrobu potahových a dekoračních látek, z různých druhů přízí. Látky jsou to opravdu kvalitní, téměř vše, co vyrobí, prodávají do zahraničí.


Dekora má své návrháře, kteří objíždí textilní veletrhy a sledují trendy, také spolupracují se zahraničními designéry. Látky vyrábí ve vlastní tkalcovně, na finálních úpravách spolupracují s jinými firmami.

V nabídce najdete tkaniny s různými vazbami a strukturami, tkaniny jednobarevné, žakárské dezény s různými geometrickými tvary i celoplošné abstraktní nebo rostlinné motivy.



Část nabídky najdete ve firemní prodejně nebo v jejich e-shopu...tady hned zjistíte, že za metr látky nedáte pět stovek, dokonce ani tři...příjemné ne!


Takže pokud plánujete renovaci starých křesel, divanu nebo jenom lenošky, víte kam ještě nakouknout.

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

17 komentářů

  1. Díky za tip! K přečalouňování se zrovna chystáme a tady si určitě vyberu. :-) České výrobce podporujeme rádi, radši, nejradši. Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, také jsem potřebovala ušít potah na dva gauče. A nechtěla jsem dát víc než je nezbytně nutné. A tak jsem poprosila kamarády a oni mi nosili staré rifle a když jich bylo dost - střihla jsem, ušila jsem a staré pohovky z IKEA se vylouply za celkem 400 Kč obě. Potah modrý, festovní a asi navždy:-)))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recyklace je úplně nejlepší, u nás taky vede...

      Vymazat
  3. Firma sídlí ve Ždírci nad Doubravou! Ne v Žbírku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za Ždírec! Někdy se podaří opravdu prapodivný překlep:-)

      Vymazat
  4. Bohužel textilní výroba šla do útlumu a spíše zde najdeme technický textil. Já občas mrknu zde: http://www.sartor.cz/ ;-) pěkný víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde to krachlo, jinde znovu vzniklo...máme rády energie pozitivní. Technickému textilu a jeho výzkumu se u nás opravdu daří, ale není to nic pro nás:-)

      Vymazat
  5. Ve firmě Dekora pracuji a rozhodně výroba do útlumu nešla a technický textil zde neděláme vůbec. Jinak díky Anunku za zájem a za reklamu:-)
    D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky za komentář od osoby povolané:-) My reklamu neděláme, pouze osvětu. Chceme alespoň trošku zlepšit povědomí o tom, co hezkého se u nás vyrábí a že není nutné jenom obdivně vzdychat nad designem ze severu a spol.

      Vymazat
    2. ....tak díky za tu osvětu:-)
      PS:právě mám v práci na Vás rozepsaný e-mail, Vy jste ale už byly rychlejší:-)...ještě jednou děkujeme!

      Vymazat
  6. No to je krása! Právě sháním čalouníka na přečalounění dvou křesel a trochu se děsím, co by nám nabídl za látky... Tady si určitě vybereme! Děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba by nabídl hezké:-) ale vždycky je lepší mít více možností, kde hledat.

      Vymazat
  7. Škoda, že tak pěkné potahovky nenabízí výrobci českého nábytku. Povětšinou je výběr dost tristní.

    OdpovědětVymazat
  8. Ale jo, dá se vybrat i u českých nábytkářů, dodáváme např.Tonu, myslím, že větší část své čalouněné kolekce má od nás(Dekora:-)), pak i třeba firma Jech, Blanář nábytek, Ustohal z Brna, ale i menší čalounické firmy nás mají v nabídce...i když přiznávám Čína je zabijácká:-/....hlavně cenově oproti ní Čeští výrobci nemají moc šanci. Velkou část produkce vyvážíme, velkou část tvoří právě Skandinávie. Zdravím...D.

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych si tam nevybrala, takovéhle vzory mě děsí ze sna http://www.eshop.dekora.cz/dekora-obchod/eshop/2-1-Potistene-latky/0/5/202-latka-ALOE-T-3507-910-S

    OdpovědětVymazat
  10. to Ola: co takhle tedy Kolovrat Chýnov? Také české dekoračky a hodně tradičních vzorů http://www.kolovrat.cz/o-nas.html Je ale lepší je vidět naživo, v Praze mají pěknou vzorkovnu.

    OdpovědětVymazat