Freitag

pátek 10. května 2013




19. května 2006 byla ve švýcarském Curychu otevřena prodejna značky Freitag. Tato originální švýcarská firma uvedla do života sympatický podnikatelský plán. Z použitých plachet kamionů šije tašky, batohy, peněženky, pouzdra na telefony, iPady a nebo kosmetické tašky.

Freitag is an original Swiss company reusing old truck tarps for designed bags and accessories, established at 1993. At 1996 Freitag bros decided to open shop based on concept “bags made from reused traps and shop made from rust, recycled containers”. Zurich first bonsai-scysraper is made from 19 of them. Offering more than 1500 bags same time at 4 sales floors, plus an excellent view from upper, 26 meters high placed container. Surrounded by dynamic quarter, like Viadukstrasse, Josefstrasse, Shifbau or Frau Gerolds Garten, it is excellent alternative to traditional old town or a bit posh Banhofstrasse in Zurich.


Prodejna je stejně jako nabízené zboží recyklovaná, skládá se totiž z použitých přepravních kontejnerů. Autoři 26 metrů vysoké věže, Annette Spillmann a Harald Echsl jich použili celkem 19. Kontejnery byly pečlivě vybrány v Hamburku a poté převezeny vlakem do Curychu. Denní světlo v obchodě je zajištěno pomocí celoplošných sklel ve stěnách kontejnerů.

Spodní dvě podlaží tvoří jakousi základnu, v přízemí je pokladna a ukázka aktuální kolekce, v dalších třech patrech si zákazníci mohou sami vybírat mezi 1500 kousky tašek, batohů a kabelek. Systém je velmi jednoduchý, v obchodě jsou krabice na šuplíkových pojezdech, každá má svoji vizitku, štítek s vyfocenou taškou, která je uvnitř. Orientace je tedy rychlá a přehledná. Když se vám taška líbí na obrázku, vytáhnete šuplík a můžete si ji blíže prohlédnout. Obsluha je připravena vám případně přijít pomoci, můžete si ji ze všech prodejních pater přivolat k tomu určenými telefony.
Nejvyšší poschodí věže Freitag slouží jako vyhlídková věž nejen na přilehlou čtvrť Kreis 5, ale i na Curyšské jezero a také přilehlou dálnici, vlakové koleje a nebo například designovou nákupní ulici Viadukstrasse. Mimochodem, na věži to docela pěkně profukuje a co víc, trochu se v tom větru houpe i samotná věž.









Pokud budete mít cestu do Curychu, určitě vám návštěvu dynamicky se rozvíjející čtvrti mohu doporučit. A třeba se vám zalíbí i nějaká recyklovaná taška, která je jediná na světě. Pak už z ní poměrně lehce (říkejme tomu po zaplacení) může být váš originál.


Jana, t.č. usídlena v Curychu

Foto: 1,2 freitag.ch, 3-5 anunkblog.com
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

1 komentář

  1. tož toto je úžasné, díky vám za rozšiřování obzoru a jdu taky off line něco dělat.

    OdpovědětVymazat