koláč letní na neděli

pátek 9. srpna 2013

























Tvarohový koláč s meruňkami je můj letní favorit. Lehounký dezert připomíná americký cheesecake, ale je nadýchanější. Vždycky, když na trhu nebo v obchodě vidím nádherně zralé meruňky, mám chuť tuhle dobrotu upéct. Vůbec nejlepší je udělat koláč den předem a dát ho do ledničky, aby byl změklý, naležený a vychlazený.
Cheesecake with apricots is my summertime special. Light desert reminds american cheesecake, but it is a bit more fluffy. Everytime I see beautiful, fresh, mature apricots, I get a taste to make one of those. Best of all is to make the pie a day before and put it in the refrigerator, so that it's soft and cool.

Pokud jsem vás nalákala, tak si připravte:
na těsto
100g másla nakrájeného na kostičky, trochu na vymazání formy
100g mletých mandlí
100g hladké mouky prosáté se lžičkou prášku do pečiva
100g krupicového cukru, nejlépe hnědého
1 velké vejce

a na náplň
250g jemného tvarohu nebo ricotty, 2 velká vejce, 6 lžic zakysané smetany, cukr, vanilkový cukr nebo pravá vanilka
meruňky hodně zralé-když jsou tvrdší povařím je napřed s cukrem.




















Horkovzdušnou troubu nahřívám na 140 stupňů. Suroviny na těsto spojím ručně, robot mě většinou zdržuje, ale jde to i s ním. Hotové těsto vymačkám a uhladím do vymazané koláčové formy (průměr asi 24 cm) s odnímatelným dnem. Těsto se peče asi 25 minut až trochu naskočí a zezlátne. V mezičase smíchám suroviny na náplň. 






Upečený korpus vyndám z trouby,  naskládám na něj meruňky a zaleju připravenou tvarohovou náplní, vrátím do trouby a nechám péct dalších asi 50 minut.
Po vychladnutí koláč schovám do ledničky, před servírováním je možné poprášit ho ještě moučkovým cukrem.


















Je to opravdu mňamka, tak ať se vám povede. Krásný víkend!
Pavlína




Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře