Nosiče

středa 27. listopadu 2013

Anuk se celý ponořil do Vánoc, skoro jako Helenka Frajštajnová z Hrdého Budžese. Ukázaly jsme vám, jak vyrobit adventní kalendář a s příchodem první adventní neděle na vás čeká nadělení. Tedy nadělování. A protože nosiče, neboli hudební dárky Ježíšek taky často nosívá, projdeme se nyní trochu kolem novinek na České hudební scéně.

A když Česká scéna, tak Český kalendář. Projekty Michal Horáčka jsou známé asi každému. Český kalendář je dvojaté CD rozdělené na leden - červen a ... tu druhou polovinu roku. Kdo neznáte genezi projektu, tak tomu nechť je známo, že jde o balady, které pan Horáček nechal zhudebnit komu se zrovna chce a zlíbí a pak si vybral, co se z těch návrhů líbí jemu. Hrálo se to jako představení ve Švanďáku na Smíchově a nakonec nahrálo, smíchalo a vydalo. V divadle jsem byla v únoru na Únoru a uplně nadšená jsem nebyla. Zato dvojalbum se mi líbí! Když ho budete poslouchat tak jako já za tichého padání sněhových vloček, bude vám song "Nepolykejte andělíčky" připadat jako nejkrásnější koleda. A o tři písničky později si vzpomenete na léto, protože "Přes most bez punčoch" je prostě letní jako trám. A když si tohle album koupíte, dostanete navíc kupon na ClicMusic a druhé album si buď můžete stáhnout a nebo darovat. Dvojalbum s dvojdárkem, milé!

Než se pustím do dalších opravdových novinek, ještě se krátce zmíním o novém albu se starými písničkami, které se ovšem, pani Müllerová, neomrzí. Marie Rottrová si sama sestavila soubor 20ti songů s texty Jaromíra Nohavici. Takže si v novém kabátě můžete poslechnout třeba Stín v záclonách, Když je mi nejhůře a nebo ... Lásko, voníš deštěm. 

Novinka nenovinka z mé hromádky je i album Szidi Tobias s pěkným obalem a ještě hezčím názvem "Do vetra". Směs šansonů ve Slovenštině, Maďarštině a Češtině. A mimochodem celá ta moc příjemná kompilace začíná skladbou Zem ze dna světa čerpá síly, kterou Szidi zpívá i na Horáčkově Českém kalendáři. 

Ty prima fotky, který ma Szidi na svém přebalu, tedy, na přebalu cédéčka, však víte co myslím, dělala Lucie Robinson. A ta fotila i Ivu Pazderkovou na její debutové album Ukulala. Iva sama o něm říká, že je to z její strany trochu drzost, protože loni k vánocům dostala ukulele a za devět měsíců vydala svoje první album. Když se podíváte na veškeré recenze, všude začínají větou: "Ivu známe především jako komičku z pořadu Na stojáka" a pak bla bla, pořád to samé. Já, co už nějaký ten pátek nemám televizi Na stojáka neznám, ale protože Iva je partnerkou mého kamaráda Pepy, znám Ivu. A přijde mi jako holka z tohohle klipu k písničce Až. Album je celé v podobném duchu, mně se líbila právě Až a Ukulébavka. Na konci celé plejády si můžete poslechnout rozhovor s kočkou, opravdickou. Moje kočka Micka má i větičku v děkovačce. Je slavná!

Holčičí partu skvělě doplňuje album Jany Kirschner Moruša. Těžko napsat něco jiného než co všechny recenze dokola, ale vážně musím říct, že je to album tak iné, že si na něj musíte krapet zvyknout ale o to víc ho budete pak mít rádi. Z mého pohledu je asi nejvýstižnější to, že pokud máte rádi knížku Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně, tak vám můžu směle říct, že kdybych já natáčela podle téhle knížky film, tak Jana Kirschner už k němu má soundtrack. A druhá charakteristika by byla, že jak teď už skoro v předadventu poslouchám Rybovku, přijde mi i Jana Kirschner tak trochu barokní. A do třetice, už jsem díky Janě v období Masopustu. To cédéčko mě uchvátilo, je krásně zimní. Teda zimné.

A máme tu poslední dva tipy z dnešní hromádky a potenciální nadílky. Dán Bárta a Illustratosphere. Album Maratonika. K tomu můžu napsat asi tolik, že pokud máte Dana rádi, desku si kupte. Narozdíl od zcela nové a překvapivé Jany Kirschner je Dan Bárta ve svých kolejích, ale určitě bych nepoužila hanlivý výraz "na jedno brdo". To zase ne. Maratonika se mi líbí. Typickej Bárta prostě, teda ... Dana myslím.

Sting se mi tam jen tak připletl. A napsala bych o něm ... to co o Bártovi. Sting.  Story pokračuje. Možná jsem nespravedlivá, protože to nemám ještě naposlouchané, ale kdybych tady chtěla použít ne uplně lichotivé charakteristiky, řekla bych okřídlené: "neurazí, nepřekvapí". Sting ve formě a kondici jakou od něj čekáte.

V Čechách jsem byla minulý týden jen na pár hodin na otočku, takže jsem si stihla koupit jen to, co nabízela malá prodejna na Smíchově. Jinak mám ještě zálusk na novou Beatu Hlavenkovou, Radůzu, Petra Linharta, už od podzimu chci Milokraj Marty Töpferové a Tomáše Lišky, vyjdou i další věci... o kterých vám napíšu nejspíš až z rodné kotliny, z pod stromečku.

Byl některý z tipů pro vás inspirací? A jaké další hudební dárky byste pod stromečkem chtěli najít vy?
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

3 komentáře

  1. Já doporučuju Dr. House - Hugh Laurie, Let Them Talk
    http://www.youtube.com/watch?v=kvP07yHPuKo&list=PLe3CvZG1IbKh5AxpNkLzcDj_SH_JDdH-K&index=5

    OdpovědětVymazat
  2. milá Petro, pod to se Anunk může jedině podepsat. Je to výtečné album a Anunk ho má ve svém zlatém fondu už od podzimka. Děkujeme za připomenutí!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý výběr... jedu na mnohých z nich. Na mé hromadě je ještě Neversol - Under Quiet a překvapivě soundtrack ke Křídla vánoc, na kterém mě nejvíc baví Lenny.... Katy ;)

    OdpovědětVymazat