Das Haus a trendy v Kolíně nad Rýnem 2014

středa 22. ledna 2014


Začátek roku je tradičně spojený s mnoha veletrhy zaměřenými na bydlení, design a dekorace. Já jsem se na jeden z nich vydala - na imm v Kolíně nad Rýnem. 

Už po třetí bylo jedním z lákadel představení "Das Haus - Interiors on Stage". Pořadatel vždy osloví jednoho designéra/ku, architekta/ku, který/á má tu čest v hale postavit ideální "dům" budoucnosti podle svých představ. Dům píšu záměrně v uvozovkách - přestože vystavený projekt dům sice vždy připomíná, často jde spíš o vyjádření určité myšlenky, koncepce, možná i snů.

Letos byla tímto úkolem poctěná sympatická dánská produktová designérka Louise Campbell. Když ji pořadatel oslovil, prý její první otázka zněla "Můžu si hrát?"

Louise Campbell









Dům pojala jako jeden propojený 240 m2 velký otevřený prostor. Jednotlivé funkční zóny jsou tu jen naznačené prostřednictvím zvolených prvků - nábytků, svítidel a dekorací.


Kuchyň Louise vnímá jako multifunkční pracovní prostor  - umístila sem tedy nejen kuchyňské vybavení (souhlasím, bez kávy to nejde:), ale na kratší stěnu zavěsila i všemožné náčiní druhu kutilského, tvořivého i úklidového.


Naopak, celá delší stěna je věnovaná relaxaci, komunikaci, přátelskosti - taková otevřená náruč celého domu, kde se mohou do mnoha polštářů a přikrývek chumlat nejen domácí, ale i nespočet hostů. Na konec pak umístila jednoduchou koupelnu s kameninovou vanou, která je stará 100 let - přitom tak moderní!

Útulnou atmosféru zvoucí k lenošení podtrhla použitím zajímavých svítidel, která jsou zavěšená a omotaná kolem stropních trámů. Trámy využila i jako úložný prostor, pro knihy nebo pro dřevěnou loďku.

Centrum celého prostoru pak tvoří obrovský jídelní stůl. Co byste tu ale hledali marně je moderní technika.





Dům na mě působil velmi ženským dojemem, i když jak sama Louise říká, snažila se v něm spojit mužské a ženské prvky v harmonické rovnováze.



Das Haus je každý rok zajímavým zpestřením, ale samozřejmě, veletrhy jsou primárně o představení novinek a trendů. A na ty se teď společně podíváme.

Kdo sleduje pravidelně blogy a stránky zaměřené na interiérový design, tak překvapený určitě nebude. To, co se již nějakou dobu na Internetu objevuje a je předmětem nejedné DIY tvorby, to bylo v hojné míře zastoupené i v Kolíně.

Mědi nejvíc, mosazi hodně, "studených" kovů minimum.

Vitra


Axor


ClassiCon


Tom Dixon a Pulpo

Výrazný kontrast černé a bílé je na ústupu, nahrazuje ji nenápadná šedá jako základ, pudrové a tlumené barvy nábytku i doplňků, výrazně zastoupené tu byly hlavně nejrůznější odstíny růžové (ne však ostré nebo cukrkandlové), zelenošedé a modrošedé, tu a tam oživené tlumenou žlutou nebo oranžovou.

muuto a Gubi


Gubi

Citelný byl i příklon k přírodním materiálům - dřevu s často jednoduchou kresbou, přírodním odstínům kůže a všudypřítomné oživující zeleni pokojových rostlin.

A samozřejmě mramor - nejčastěji na deskách stolků.

normann Copenhagen a &Tradition



Team7

Tak co, čtenářky a čtenáři, bylo něco z toho pro vás novinkou a překvapením? :) A jak se vám líbí představa Louise o ideálním domu budoucnosti?

Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

2 komentáře

  1. já to nechápu, všude na výstavách a suprtrupr designových fotkách interiérů jsou kulaté (nebo aspoň výrazně zaoblené) konferenční a odkládací stolky a stolečky... a v realitě se nikde nedají sehnat, nebo za cenu galaktickou :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, nezdá se mi, že by se nedaly sehnat. Třeba ty, které jsem viděla na veletrhu a jsou na fotkách se ve většině případů dají pořídit i v nebo z ČR. Co se týká ceny, tak to je záležitost dost subjektivní, ale myslím, že ty co prodává ve svém obchodě naše Pavlína nebo třeba Soňa Malinová jsou z toho dostupnějšího konce:) A ano, i v Ikea nebo bazarech se dá nějaký ten kulatý najít. Tak přeji hodně štěstí při hledání toho pravého stolku :) Klára

      Vymazat