kavalier a simax

pondělí 6. ledna 2014

KON






Už jsme tu mnohokrát psaly, že u nás máme skvělé designéry a že je velká škoda, že svůj um a zkušenosti nemůžou ve větší míře využít ve prospěch vylepšení vzhledu těch nejběžnějších předmětů našeho každodenního života. A tím vlastně nejpřirozeněji dělat osvětu a výchovu k estetice.

Pořád chybí podpora ze strany výrobců, i když vlastně není možné mluvit o podpoře, když jde o oboustranně výhodný obchod. Kvalitní design zvyšuje prodejnost výrobku a obvykle i úspěch na zahraničních trzích. 
Spojení výroby s kvalitním designérem se vždycky vyplatí. Příklady jsou (Ton, Botas, Tescoma, Český porcelán...), ale nám by se líbilo, kdyby jich bylo víc.

Tradiční české sklárny ze Sázavy-firma Kavalierglass tuhle spolupráci umí. Firma s  předlouhou tradicí vyrábí z velmi odolného skla Simax (borokřemičité sklo s vysokou teplotní a chemickou odolností) nádobí, ale třeba i laboratorní sklo.
Před několika lety oslovila studio Olgoj Chorchoj (Michal Froněk, Jan Němeček) a vznikl set LOOK a set FROM, za který získali cenu Czech Grand Design 2010.


FROM, LOOK

Zatím posledním majstrštykem je spolupráce s designéry Martinem Žampachem a Matejem Chaberou-oba známi, osvědčení, zkušení, úspěšní. 
Z téhle spolupráce vzešla opravdu vyladěná kolekce KON.
Zadání výrobce bylo stručné "Čaj a káva". A výsledek? Maximálně variabilní a funkční set. A je 
navíc krásně minimalistický. Co chtít více!


KON




V galeriích a obchodech s designem je na výběr spousta krásných věcí. Jejich ceny z nich však většinou dělají věci nedostupné, o kterých se tak krásně sní...
Designové kousky ze sklárny z malého středočeského města Sázava si může koupit opravdu každý. A o to tu jde...dostat esteticky vyladěné, kvalitní věci do každodenního života. 
Myslím, že právě tohle obdivujeme u Skandinávců.

Foto: Kavalierglass
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

2 komentáře