Wabi Sabi / krása a prostota

pondělí 13. ledna 2014

Dnes mám pro vás trochu delší článek, který se ale určitě dotýká bydlení, designu, barev a životního stylu, tedy všeho, o čem vám tady na Anunku píšeme. Dnes to bude o stylu wabi sabi, který mě před lety okouzlil a který je vším možným, hlavně však filozofií. 

zdroj fotografie: Kinfolk

Wabi vychází z kořene wa, což znamená harmonii, mír, klid a rovnováhu. Na začátku, v japonské poezii Wabi znamenalo smutný, opuštěný a osamělý, ale také jednoduchý, skromný výběrem a v souladu s přírodou. Sabi znamená něco jako "květ času".

Wabi sabi je o ocenění jednoduchosti, opustění povrchnosti - perfektní protilék pro společnost, která se desetiletí zmítá v konzumu. Daleko více než "stylem" je wabi sabi stav mysli, která si užívá okamžiku, odstraňuje zbytečné a nachází uspokojení ve věcech každodennosti. Oslavuje jednoduchou nedokonalost, svobodu hledání věcí a zároveň klid. 

O této filozofii toho není napsáno příliš, ale zase ne tak málo, aby si laskavý čtenář nenašel informace třeba na Wikipedii, nebo, pokud ho to opravdu zajímá, objednal knížky třeba z Amazonu.












V jednom postu na blogu se toho moc obsáhnout nedá, i kdyby byl sebedelší a tak se pro jednoduchost z Japonska přesunu do nám známějšího západního světa předminulého a minulého století. Jména a pojmy v následujícím odstavci budou našim čtenářům jistě znít více povědomě.

Začneme ve století páry. Možná vám nic neřekne jméno William Morris, což byl anglický textilní výtvarník, žijící v 19. století. Nicméně tento pán se právě snažil vrátit do tehdejšího uspěchaného světa telegrafu a železnice ruční kvalitu a omezit "k smrti nepodstatných dekorací". Sám se věnoval ručnímu barvení látek a zůstalo nám po něm jedno z nejčastěji opakovaných provolání o interiérovém designu: "Ve své domácnosti uchovávejte jen to, co je užitečné a nebo to, o čem se domníváte, že je krásné".  

Na počátku 20. století Frank Lloyd Wright opět pootevřel oči západnímu světu  a ve stejný čas, kdy jeho sláva stoupala k výšinám, zrodil se v Německu Bauhaus. Ten, jak víme, byl sice oslavován pouze v intelektuálských kruzích, široká veřejnost se nikdy neuchýlila k životu ani k práci v "chladných ocelovo skleněných budovách" ale přesto měl tento minimalismus zásadní význam a pro jeho technickou čistotu se nadchl třeba Le Corbusier. Ten pak spolu s Miesem Van den Rohem a již zmíněným Frankem Lloydem Wrightem položil základ minimalistické architektury 60. let minulého století. Tohle všechno už určitě znáte, stejně tak jako další velmi "profláklou" větu, kterou vyřkl právě autor vily Tugendthat: "Méně je více". A abychom byli v tomhle období a v českých luzích a hájích kompletní, ješte dodejme Loosovu stuii "Ornament a zločin", která je často nesprávně citována jako "ornament je zločin".

Do celé téhle minimalistické partičky a do těch dob, ovšem musíme zařadit také boom dánského nábytkového designu a připomenout třeba Hanse Wegera, Borge Mogensena a nebo z nich nejznámnějšího Arne Jacobsena. A k nim geniální americký manželský pár, Ray a Charlese Eamsovy. Všichni kombinovali jednoduchost, inovaci, dánský nábytek byl dokončen pouze broušením a přírodním lněným olejem, používaly se materiály jako kůže, bavlna a len. A tak se narodila jemnější, více "člověčí" podoba minimalismu, která je přístupná všem. 

Tím bych své dnešní teoretizovaní ukončila, já vím, že jde jen o velmi malý a letmý závan, ale pokud vás tohle téma zajímá, doporučuji vám knížky a zdroje z úvodu článku. Pro ty, které téma zaujalo, mají rádi návody či prostě chtějí vědět "jak na to" mám několik užitečných "seznamů" použitých a upravených podle knížky Simply imperfect, ve které si stále listuji.






















                                                                                                                      zdroj fotografie: Kinfolk

Wabi sabi se u vás doma může zabydlet když :
- odstraníte zbytečné věci a nepořádek a zmírníte hluk
- dáte šanci věcem, které jste "zachránili" a nebo těm recyklovaným
- co můžete si vyrobíte sami (a nebo podpoříte umělce a řemeslníky, kteří to umí)
- najdete si čas a prostor pro sebe a pro zamyšlení (není nutné zrovna meditovat, jen se zklidnit)


Co Wabi sabi je  |  A co není:
holé větve |  květinová aranžmá
divoké květiny  |  růže
ruční zpracování  |  roboti a přístroje
zvětralé dřevo  |  umělá hmota
rýžový papír  | skleněná deska 
keramika  |  porcelán
vintage nálezy  |  designové a značkové výrob
umění a řemesla  |  rokoko
bleší trhy a bazary  |  sezonní výprodeje
konopí  |  polyester
přirozené světlo  |  zářivky
prádelní šňůry  |  elektrické sušičky

Wabi sabi klíčová slova:
Asymentrie, jednoduchost, strohost, přirozenost, jemná hloubka, ticho, osvobození od zbytečných věcí.

Tak vám při pondělku přeju pěkné zamyšlení a protože jsme stále na prahu nového roku, tak třeba i "reorganizaci" desky vašeho stolu v práci. Nemusíte začínat hned s velkou revolucí. A nemusíte vlastně vůbec nic. Můžete si jen tak užít prima den, i to je volba a jistě moc příjemná.

ps: v české blogosféře teď docela rozvířil vody časopis KINFOLK. Zdá se, že ho každý čte a zejména poslední dvě čísla věnovaná víkendům a kráse stárnutí. Pokud Vás Kinfolk baví a zaujalo vás dnešní téma, doporučuji si objednat jedno ze starších čísel, konkrétně Volume Eight z loňského června.

ps2: nebo by se vám mohly líbit knížky Julie Bird, z nichž jedna před lety vyšla i v Češtině pod názvem Krása jednoduchosti a další zajímaví autoři jsou Mark a Sally Bailey z Anglie...


Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

12 komentářů

  1. Knihu Krása jednoduchosti mám doma a je to pro mne uklidňující "Bible". Opravdu krááása ! Mám ráda váš blog. Díky ! Šá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za kompliment. Časem bychom rády, aby Anunk byl uklidňující Biblí. Teda e - Biblí.

      Vymazat
  2. Krásný příspěvek a ještě krásnější filozofie. "Méně je více" se snažím už nějakou dobu uplatňovat a je to moje oblíbené rčení. Ovšem pro splnění podmínek zabydlení se wabi sabi u nás doma nesplňujeme hlukové kritérium, hlavně v ranních a odpoledních hodinách, kdy jsou obě dítka pohromadě :-) Recyklaci bych ráda více zařadila na program letošního roku. Vyrobit si toho sama tolik neumím, ale řemeslníky a umělce oslovuji ráda a "zklidnit se" se učím každý den. Tak třeba se i u nás jednou wabi sabi usadí :-) Díky za krásný příspěvek a takových bych uvítala i více!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za pochvalu. I my si myslíme, že takových příspěvků potřebuje Anunk více a pracujeme na tom! Ať se u vás wabi sabi daří, Báro!

      Vymazat
  3. člověčí podoba minimalismu je mi moc blízká :-). Hezký článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. člověčí podoba minimalismu je přesně to, co máme rády i my všechny čtyři holky Anunkové ;) !

      Vymazat
  4. Krásný článek, tak nějak v mém duchu, je docela náročné mezi všemi blogy nepodlehnout všem možným dekoracím, které se tam objevují. Tak jsem ráda, že se mi to daří. Děkuji za další zdroje, kde si o tom mohu počíst více. "Méně je více" používám ve své profesi velmi často, to platí obecně na život. Vaše články se mi líbí hodně, ale tento rezonuje celým mým tělem. Asi si ho přečtu ještě několikrát a jdu hned sdílet. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za komentář, jsem rády užitečné :). A moc se nám líbí, že se článek čte několikrát, ještě že se na displeji nedá ošoupat ... Ještě se k wabi sabi asi vrátíme.

      Vymazat
  5. Rozviril:). Skoda preklepu v tak prima clanku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme za cennou připomínku, naštěstí jsme elektronická verze a tak ... sim sala bim... už je to vyjmenováno správně. Ale chápeme, že vaše oko se nepotěšilo a vy výt. Výslovně.

      Vymazat
  6. To jsou ta muka obraznosti! Rozvejření vejrové, zvířená zvířena... Skáčou mi za slovem obrazy a já pak v zmatku klopýtám!
    Nee, jasně, přišlo mi to jen škoda do článku po všech stránkách vyladěného. Jinak nikdy o gramatice nepíšu, každý má právo na piš jak slyš/na překlep/na vůli i na zvůli, ba i na neznalost; a mně do toho nic není : ).
    V míru a v pýru :) ruku tisknu a za krásné texty děkuju!

    Karolína

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu "Krása jednoduchosti" mám již několik let a stále se k ní v určitých časových cyklech vracím. Následovala kniha "Wabi Sabi-Domov v harmonii". Jsou to skvosty v mé knihovně a všem je vřele doporučuji. :-) Obě jsou vysoce inspirativní.

    OdpovědětVymazat