Polévka z bílých fazolí

pátek 7. února 2014



I když letošní zima je mírnější, něco na zahřátí se i tak hodí. A únor není zrovna bohatý na čerstvé vitamíny. Vždy se ale najde způsob. Co takhle polévku z bílých fazolí, s celerem a brambory?

Anunkové vaření je hlavně o inspiraci, vždy jednoduché, z dostupných surovin, často co zásoby dají. Proto ani není třeba pečlivě odvažovat.

Budeme potřebovat:
- velké bílé fazole sušené
- kousek bulvy celeru
- brambory
- zeleninový bujón (samozřejmě, nejlepší je domácí vývar, ne vždy jsou ale po ruce suroviny, není čas nebo chuť, v takovém případě jsem se naučila používat bujón ve formě želé - tyto bujóny nejsou tak přesolené a i chuť je lepší než u kostek)
- koření a bylinky podle chuti - k luštěninám se výborně hodí koření indické nebo arabské kuchyně obsahující římský kmín, ale hodí se také náš starý známý kmín a majoránka, vhodné jsou i čerstvé lístky koriandru nebo petrželky, zahřívací funkci polévky podpoří chilli
- kousek másla 
- zakysaná smetana

Fazole namočíme dle návodu - já vařila z typu velké Lima, které se doporučuje namočit na 8 hodin. Poté fazole vaříme (pokud namočené fazole slijeme a vaříme v nové vodě, sníží se nadýmavost, ale také přijdeme o mnoho cenných vitamínů a minerálů, které se do vody uvolnily). Když voda přijde k varu, přidáme vývar - pokud je bujón solený, vaření díky soli bude trvat o něco déle, na druhou stranu dřívější přidání vývaru umožní fazolím vstřebat co nejvíce chuti. Fazole se vaří přibližně 1 - 1,5 hod. Musí být al dente, nikdy ne rozvařené. Ve chvíli, kdy fazole již začínají měknout, ale ještě jim nějaká ta minuta zbývá, přidáme očištěné a nakrájené brambory a po chvilce i celer a suché koření. Dál vaříme společně.

Když je vše měkké akorát, odebereme část brambor a fazolí stranou, zbytek rozmixujeme na hladké pyré - tím se šikovně vyhneme nutnosti zahušťovat moukou. Ochutíme bylinkami, případně dosolíme. Přidáme pro zjemnění kousek másla. Vrátíme zpět odložené fazole a brambory - aby bylo do čeho zakousnout:) Podáváme se lžičkou zakysané smetany nebo Crème fraîche, na ozdobu posypeme zbývajícími bylinkami. Přikusovat můžeme čerstvý chléb nebo pečivo zapečené se sýrem.



Dobrou chuť přeje
Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

8 komentářů

  1. To zní velmi dobře a hlavně jednoduše, přesně recept pro mě :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však, občas se vytáhnout nějakou tou specialitou, proč ne. Ale v běžném provozu není nad jednoduchost:)

      Vymazat
  2. á sbíhají se mi sliny!a nádherná, ta první fotka!celer je tak krásnej:)a fazole taky!jako malý jsme se se sestrama vždycky vloupaly do zahrádkářský kolonie a kradly fazole z plotů:)měly všemožný barvy!(p.s.:nejde se mi již několik dní připojit k vašemu webu, je li jaká pomoc?:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudáci zahrádkáři :DD Fazole i celer jsou výborné zimní potraviny. Ale co si budeme povídat, už se těšíme, až přijde jaro a s ním spousta barevné a čerstvé zeleniny.
      Přeinstalovaly jsme sledování a mělo by fungovat.

      Vymazat
    2. děkuju,ale pořád to nefunguje....no co,snad časem se to povede:)

      Vymazat
    3. Zuzano, to nás mrzí. Vyzkoušela jsem přihlášení z jiného účtu a šlo to úplně bez problémů, tak vůbec netuším, kde může být chyba:( K jiným blogům se vám daří přihlásit?

      Vymazat
  3. Hmm, tak tuhle jsem ještě nezkoušela... Vypadá výborně!

    OdpovědětVymazat