Kniha: Orla Kiely Home

pátek 21. března 2014


Naše anunkové zaměření na interiéry a bydlení se nemůže vyhnout ani knihám. Přestože fotografií pro inspiraci je plný internet, kniha je pořád kniha, a tak vám čas od času nějakou rády představíme. Pro dnešek jsme vybraly jednu, která je nabitá energií, výraznými vzory i barvami, takže pro oficiálně právě začínající jaro je ta pravá.

Orla Kiely, známá irská designérka, jejíž nezaměnitelným rukopisem jsou vzory a barvy silně inspirované šedesátými léty minulého století, kterými pak zdobí velmi ženské šaty nebo kabelky. Orla ale nezapomíná ani na interiérové textilie a doplňky a tak není divu, že je použila i ve svém domě. 

To, a nejen to, můžeme vidět právě v její knize Orla Kiely Home, která se skládá z patnácti kapitol. V první se Orla zaměřila na prvky interiéru, které jsou pro období midcentury modern typické, ve druhé krátce představí své produkty pro interiéry. Zbývající kapitoly jsou už věnované konkrétním domům, kterým retro náramně sluší. 

Hned ve třetí kapitole nás pozve do svého vlastního domu. Jak sama říká, nejraději by žila v "kostce" s původními prvky z období, které jí tolik učarovalo. Praktické důvody ji ale zavály do viktoriánského terasového domu v jižním Londýně. To jí ale nebránilo ho velmi povedeně zařídit právě ve stylu let padesátých a šedesátých. 

Reportáž z jejího domu přinesl i časopis Dwell, proto se teď můžeme na několik fotografií podívat, v samotné knize je k vidění ale mnohem víc.







Ve zbývajících kapitolách Orla objevuje a představuje další domy, které se nacházejí v různých částech Evropy a perfektně zapadají do její představy ideálního midcentury modern bydlení.








Kniha je velmi dobře graficky zpracovaná. Není divu, když graficku tvoří právě Orliny vlastní známé vzory Stem, Flower nebo Oval. 





A pokud je retro poloviny minulého století vaším šálkem kávy, tak tahle kniha rozhodně stojí za zvážení.

Hezký víkend, ať už s knihou nebo bez, přeje 
Klára

Zdroje a fotografie: 
2, 3, 4 Chris Tubbs pro Dwell;  5, 6, 7 ukázky z knihy Amazon; 1, 8, 9 Anunkblog
Knihu vydalo nakladatelství Octopusbooks, fotografie v knize Richards Powers.

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

3 komentáře

  1. Mně je děsně sympatický, jak je Orla ve svý tvorbě konzistentní. Šikovná to žena, ač tu její barevnou škálu moc nemusím, ohromě ji obdivuju... La Petite Anne

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda pravdoucí, šikovná je. A je sympatické, že působí tak nějak skromně, na to jak je šikovná a úspěšná (i když to může být jen dojem, co my víme:)

    OdpovědětVymazat
  3. Retro se mi líbí čím dál víc a Orla pro ně má neskutečný cit.

    OdpovědětVymazat