můj baťovský domek

pátek 7. března 2014


"Dům je naším koutem světa, je-jak se říká-naším prvním vesmírem, je skutečným kosmem. Kosmem ve všech významech slova."   
Gaston Buchelard

Stavěli je na třicet let, bydlí se v nich dodnes...Baťovy domky patří ke Zlínu stejně jako samotný investor a původce jejich vzniku. 
Baťovy vize o velkém městě a zejména reálná potřeba ubytovat stovky zaměstnanců jeho továrny, vyvolaly na začátku minulého století zlínský stavební boom.
Baťa nechtěl, aby lidé přicházející z venkova, bydleli v činžácích. Zlín se tedy rozrostl o stovky domků z lícových cihel s rovnou střechou, o stovky malých krabiček uprostřed zeleně. 
Postupně vzniklo několik typů těchto domků a zastavěny byly celé čtvrti a daly městu jeho specifickou podobu.
Dnes je celá tato výstavba vnímána jako cenný urbanistický celek a je pod ochranou města.

územní plán na podlaze galerie


Určitě vás napadne, jak se v těch krabičkách bydlí dnes...
Lidé tady bydlí hlavně srdcem a když tenhle dům kupují rozhodují emoce. Konflikt současných potřeb a představ o bydlení s před sto lety postaveným provizoriem je velký a řeší ho všichni, kdo v domcích bydlí. Nedostatečné izolace, špatné instalace, nevyhovující dispozice, velmi malý prostor pro bydlení, to jsou problémy, které vyvolávají potřebu rekonstrukcí...
Fenoménem baťovských domků, těchto konfliktů a jejich řešení se zabývá Jitka Ressová. Je autorkou výstavy a knihy (katalogu) "Můj baťovský domek". 
Výstava v těchto dnech probíhá v galerii UM v přízemí VŠUP v Praze. Na devatenácti panelech si můžete prohlédnout vybrané povedené a nějakým způsobem zajímavé rekonstrukce různých typů baťovských domků. 
Navzdory mnohým prostorovým omezením a navzdory omezujícím regulačním předpisům ze strany města, vznikají originální a jedinečné obytné prostory. 




Výstava není nijak rozsáhlá, přesto jsem v té jedné místnosti strávila skoro dvě hodiny. Když skouknete všechny panely, můžete posedět v podivně syrovém retro koutě a sledovat filmový dokument (autoři: Jitka Ressová, Gabriela Janková), který vás ještě více vtáhne do interiérů současných majitelů. 
Jejich výpovědi o tom, co, kdy a jak rekonstruovali, jak se jim bydlí a jak to místo milují, mě bavili úplně nejvíc.
podivný retro kout

A protože je vstup zdarma, tak můžete s klidným svědomím zainvestovat a koupit si knihu "Můj baťovský domek", kde jsou všechny zajímavé proměny zdokumentované a nafocené a i ten dokument na CD tam najdete.
Pokud vás zajímá architektura nebo jste jenom zvědaví na nové věci, nakoukněte. Je to příjemná zastávka při rajzování Prahou.



Foto: Anunkblok
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

14 komentářů

  1. Škoda, že je to v Praze, šla bych hned.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to se mi moc líbí, děkuji za dobrý tip :-) Určitě navštívíme

    OdpovědětVymazat
  3. Baťovský domky se mi strašně líbí... na výstavu se chystám a doufám, že ji neprošvihnu... což se mi stává docela často.
    Tak mě napadá, že by možná stálo za to zajet do Zlína nafotit si v krásné jarní atmosféře tyhle svérázné domečky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My toho taky hodně prošvihneme, jsme holky rozlítaný a nestíháme. Nápad nafotit domy s jarním pučením je báječný!

      Vymazat
  4. Taky bych je chtela videt spis nazivo! Priznam se, ze ve Zline jsem nikdy nebyla.
    Dekuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, kdyby bylo času nazbyt, vypravily bychom se tam taky. Díky za tip na výlet:-)

      Vymazat
  5. Baťovské domy sú aj vo Svite...pod Tatrami...vždy, keď som cestovala vlakom okolo tak som si želala v jednom takom bývať, alebo aspoň mať možnosť vidieť ho zvnútra...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé, že úplně obyčejné stoleté domky pro dělníky, které měly být hlavně funkční a levné-jiné ambice tam nebyly-nás, v době všemožných vymožeností, tak přitahují...

      Vymazat
  6. A v samotnem Zline tohle k videni nebude? Prece jen nez to clovek obejde v realu...a dovnitr ani nenakoukne....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. beru zpět, ve Zlíně proběhla v roce 2012
      kecka je ostuda, má to před nosem....

      Vymazat
  7. Několikrát jsem viděla v různých reportážích rozhovor s Petrem Hurníkem (nevím, jestli jsem nepopletla to jméno). Jeho svérázné bydlení, krásný pidi dvorek a hlavně vyprávění mě úplně dostalo. Tehdy od něj jsem slyšela o těchto domcích poprvé a dodnes mě všechno kolem Baťových domků zajímá, takže díky za tip. HanaL.

    OdpovědětVymazat
  8. Dekuji moc za tip! Hned v SO jsme se do galerie UM na "Muj batovsky domek" sli mrknout. Moc krasne! A odnesli jsme si nejen moc pekny zazitek, ale i knihu :) petra d.

    OdpovědětVymazat