Lasvit, Jan a Henry

pátek 11. dubna 2014



..., to je trojka, která si moc dobře rozumí. Jestli jste nadšenci do designu, tak vám tahle jména nejsou neznámá. Ale pokud nějakým záhadným způsobem přece jen unikla vaší pozornosti, tak malé představení nevynecháme.

Jan a Henry jsou dva čeští designéři, kteří se potkali coby spolužáci na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, a v roce 2012 spolu založili studio, které nese jejich jména - Jan Plechac&Henry Wielgus. Za svoji relativně krátkou dobu působení ale už stačili získat řadu ocenění na písečku domácím i tom světovém, a spolupracují s mnoha renomovanými výrobci nábytku a doplňků. Zkrátka, jsou to kluci šikovní.

Co nás ale zaujalo nejvíc, jsou výsledky spolupráce se světově známým českým výrobcem skleněných svítidel Lasvit.

V loňském roce společně představili sérii závěsných svítidel Neverending Glory.



Myšlenka, která se skrývá za jejich návrhem je ve své prostotě prostě geniální:) Předlohou se staly zjednodušené a rozrotované siluety honosných lustrů 5-ti známých světových divadel nebo koncertních síní - moskevského Bolšoj těatru, pařížského Palais Garnier, milánské La Scaly, pražského Stavovského divadla a newyorské Metropolitní opery. 

Však si příběh stojící za jejich designem můžete poslechnout sami.


Ze spolupráce Jana, Henryho a Lasvitu vzešla i letošní novinka Moulds - v překladu (sklářská) forma, kterou právě představují na Salone del Mobile v Miláně (o veletrhu od nás ještě brzy uslyšíte, tak se těšte!). A jestli jsme se z nápadu, provedení a světového úspěchu svítidel Neverending Glory tetelily blahem, nadšení ze svítidel Moulds se snad ani slovy popsat nedá. Vždyť se na ně podívejte!




Nejsou krásná, precizní, nápaditá a vtipná? My říkáme ano a těšíme se, že Moulds způsobí nejméně takový rozruch jako Neverending Glory v loňském roce.



Zdroj:
janandhenry a facebook, Lasvit a facebook
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál