Quinoa, matka zrn

pátek 17. května 2013



Matka zrn
neboli quinoa s rajčaty, kuřecími kousky obalenými v sezamu a jogurtovým dipem

An easy and quick quinoa recipe. Cook thoroughly rinsed quinoa till it is al dente (about 15 minutes), mix it up with cherry tomatoes, shallot, cilantro and Provencal herbs. Serve with sesame and chilli crusted chicken bits and herbed yoghurt dip.

Quinoa je pseudoobilovina pocházející z Jižní Ameriky, kde již před tisíci lety patřila k základním potravinám v jídelníčku Indiánů. Má však nejen dlouhou historii, ale i zajímavou budoucnost. NASA ji zařadila na seznam potravin pro dlouhé vesmírné lety. Obsahuje velké množství bílkovin (uvádí se až 20%), je bohatá na železo, bezlepková a velmi dobře stravitelná. Prodává se v prodejnách zdravé výživy nebo v DM drogerii právě pod názvem quinoa, což v překladu znamená “matka zrn”, má však i český název - merlík chilský.

Obsahuje saponiny, které způsobují hořkou chuť, proto je ji potřeba před vařením dobře propláchnout. Ideální je ji namočit přes noc ve studené vodě, před vařením vodu slít a vařit v čisté vodě. Pokud se rozhodnete pro quinou na poslední chvíli (jak to obvykle dělám já), nic ještě není ztraceno. Velmi důkladně ji několikrát propláchněte ve studené vodě. Pak je připravena, můžete vařit.

Vaření je velmi podobné vaření rýže. Na 1 hrnek quinoi použijte 2 hrnky vody. Od doby varu vařte přibližně 15 minut. Po této době bude quinoa tzv. al dente, pokud preferujete kašovitější konzistenci, přidejte více vody a prodlužte dobu vaření.

Má neutrální chuť, je proto vhodná pro přípravu slaných i sladkých pokrmů. Její použití je stejně široké, jako použití rýže - do salátů, polévek, nádivek, ale pochopitelně i jako příloha. A právě tak si ji dnes připravíme.


Na jednu porci:
1 hrnek quinoa
1,5 - 2 hrnky vody
cherry rajčata
cibule šalotka nebo jiná jemnější cibule
zelené koření a bylinky dle chuti (v případě suchých bylinek 1 čajovou lžíci oleje)
mořská sůl

100g kuřecích nebo krůtích kousků
sezam
2 čajové lžíce ořechového oleje
čerstvě mleté chilli se solí
3 čajové lžíce bílého jogurtu
zbylé zelené bylinky
můžeme přidat jednu čajovu lžíci kvalitní majonézy

Quinou vaříme al dente přibližně 15 minut. Mezitím si na drobno nakrájíme cibuli šalotku a rajčata. Pro intenzívnější chuť a pevnější konzistenci raději používám cherry rajčata. Připravíme si bylinky. V letních měsících je pochopitelně ideální používat bylinky čerstvé.

(Tento recept jsem pro vás vařila v době, kdy ještě zima velmi statečně bojovala o vládu s jarem, proto jsem sáhla po bylinkách sušených. Použila jsem provensálskou směs a koriandr, chybu neuděláte ani s petrželkou, případně trochou máty pro svěží chuť.)

V misce smícháme cibuli a rajčata, přidáme bylinky s jednou čajovou lžíci oleje, mírně osolíme. Vše promícháme a necháme několik minut stranou, aby se chutě a vůně měly čas rozvinout a spojit.

Po uvaření smícháme quinou s rajčatovou směsí s bylinkami. A příloha je hotova.

Kuřecí nebo krůtí kousky opláchneme, osušíme. Přidáme 1 čajovou lžičku oleje (při přípravě méně výrazného drůbežího masa ráda používám ořechový olej, ale je možné použít obyčejný olej vhodný pro teplou kuchyni). Obalíme v sezamových semíncích. Necháme odležet. Několik minut před opékáním přidáme čerstvě mleté chilli se solí.

Na pánvi rozpálíme druhou čajovou lžičku oleje a maso opékáme do zlatova.

Quinou můžeme servírovat i na studeno, teplé kuřecí kousky namáčíme v jogurtovém dipu.


Dobrou a zdravou chuť přeje 
Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

1 komentář

  1. Těm, kteří tu zanechali komentář, se moc omlouváme, vyskytla se nám malá technická chyba a proto došlo k nežádoucímu smazání, váš komentář nebyl smazaný záměrně!

    OdpovědětVymazat