Někdo to rád horké aneb zázvorový čaj / Someone like it hot aka ginger tea

úterý 27. srpna 2013

Původně to měla být zázvorová limonáda. Jak se ale příroda nezadržitelně blíží k podzimu a čekají nás sychravé dny, na poslední chvíli jsem se rozhodla to pořádně rozpálit. Zázvorový čaj s chilli papričkami totiž nikoho nenechá chladným.

Ginger tea with chilli pepper and pear, sweetened with stevia and agave nectar. 
Add grated ginger, cutted lemon, little bit of chilli pepper or cayenne pepper and stevia to boiling water and let boil for 5 minutes, then turn the heat down and let simmer for another 10 minutes. Before the end add pear cut into pieces to warm it up. Strain and dilute with hot water - 1 part of ginger concentrate and 2 parts of water. For more sweet taste add agave nectar or honey.
Cheers!


Budeme potřebovat:
zázvor - cca 2 cm kousek
citrón (nebo limetku) - 1 menší nebo 1/2 většího - chemicky neošetřený (nebo velmi důkladně omytý)
hrušku (je možné použít i jablka nebo kdouli)
chilli papričku nebo kayenský pepř - stačí jen malé množství
stévii čerstvou nebo sušenou - cca 1 polévkovou lžíci
vodu
pokud máte raději sladší nápoj, přislaďte agávovým sirupem nebo medem (je možné přisladit znovu nálevem ze stévie, nápoj ale pak bude mít "kovovější" příchuť)

Zázvor a citrón dobře omyjte. Zázvor a i se slupkou nastrouhejte. Do vroucí vody vhoďte nastrouhaný zázvor a pokrájený citrón - část citronové šťávy předem vymačkejte a nechte na pozdější dochucení. Přidejte kousek chilli papričky nebo kayenského pepře (což není vůbec pepř, ale právě namletá chilli paprička) a lístky podrcené lístky stévie.

Povařte v 1/2 litru vody 5 minut. Pak stáhněte teplotu a nechte jen mírně ohřívat dalších deset minut. 5 minut před koncem přidejte nakrájenou hrušku, aby se jen prohřála, ale zůstala křupavá a nerozvařená. 

Vařením v tomhle množství vody a následným přecezením vznikne nálev koncentrovaný, je nutné ho před samotnou konzumací zředit horkou vodou - cca 1 díl zázvorového koncentrátu + 2 díly horké vody (ale pro jemnější chuť můžete naředit i víc). Pro kyselejší variantu ještě přidejte citronovou šťávu, kterou jste vymačkali, naopak pro oslazení přidejte lžičku agávového sirupu nebo medu. Podávejte přecezený nálev, ale přidejte povařené kousky hrušek a papričky.

Pokud přece jen dáte přednost osvěžení, nechte koncentrát vystydnout a řeďte studenou vodou a doplňte ledem. Tak vidíte, nakonec i ta limonáda by byla:)

Tip: Tento nápoj je naprosto vynikající s kdoulí. Tu je ale na rozdíl od hrušky nutné vařit cca 20 minut, v syrovém stavu je příliš tvrdá a nepoživatelná. 

A co říct na závěr? Snad jen že v tomhle případě je pověstné "Na zdraví" víc než na místě, protože zázvor a citrón, a třeba ještě dohromady s medem, to je ta nejlepší podzimní vzpruha, zahřívač a bojovník proti nachlazení.

Klára

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

6 komentářů

  1. To vypadá luxusně! Zázvorový čaj si dělám taky, ale tento určitě vyzkouším. Zrovna v neděli jsem si míchala pro změnu bylinkovou směs a taky se stévií :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky luxusně zahřeje! Já moc nesladím, ale občas je třeba si život osladit a stévie je geniální :)

      Vymazat
  2. Zázvorový čaj - môj obľúbený:) ale len zázvor s citrónom a medom, no táto kombinácia určite stojí za vyskúšanie, vďaka za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tzv. sytící kombinace, taková malá svačina :)

      Vymazat
  3. Děkuji za recept, zázvorový čaj miluji a tuto kombinaci neznám. Vypadá to náramně... Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, doufám, že tahle kombinace bude chutnat aspoň tak, jak vypadá:)

      Vymazat