Byt nejmenší z nejmenších / Teeny Tiny apartment - LifeEdited

pondělí 2. září 2013



Představte si to, máte malý byt 39 m2. Jak ho zařídíte? Asi tam bude rozkládací sedačka, malá kuchyň a stolek, který bude sloužit jako jídelní i pracovní. Nebo ne? Co takhle plnohodnotné dvoulůžko, další dvě lůžka pro hosty, stůl pro nejméně 10 lidí, plně vybavená kuchyň, pracovní kout, média centrum s projektorem. A ještě by měl být maximálně ekologický s co nejmenším dopadem na životní prostředí! Že je to utopie? Možná jen na první pohled.

The amazing tiny 420 sq ft (about 39 m2) apartment of treehugger.com founder Graham Hill in SoHo, New York City, is full of clever solutions which besides comfortable everyday living also allow to host dinner parties for at least 10 or accomodation for 2 overnight guests. It is code named LifeEdited 1 and after garnering so much attention from media, Hill later decided to start business and called it LifeEdited.

Zakladatel ekologicky zaměřeného webu treehugger.com, Graham Hill, dokazuje, že to jde! V roce 2009 koupil malý byt v newyorském SoHo a zorganizoval výběrové řízení na architektonický návrh. Sešlo se mu víc jak 300 návrhů z celého světa, ale nejvíc Hilla oslovil návrh pojmenovaný "One Size Fits All" dvou architekturu studujících z Rumunska - Catalin Sandu and Adrian Iancu. A v roce 2011 se malý byt pod názvem "LifeEdited 1" stal skutečností. 

Jak byt vypadal před rekonstrukcí se můžete podívat tady. Malý, temný, vybydlený. Taková klasika, která nezná hranic a najdeme ji všude na světě:)

O to zajímavější a doslova geniální je to, co se z tohoto projektu po rekonstrukci vylouplo. Přemýšlelo se opravdu nad každým centimetrem (tedy spíše inchem), všechno má svůj důvod, využití a dokonalou logiku. Však se podívejte sami na video, které s Hillem natočilo Gizmodo.



A co nás na Anunku zaujalo nejvíc? Domácí kompostér, neuvěřitelný rozkládací stůl a WC trucovna :) Na další fotky se můžete podívat tady a tady.






Ale za zmínku by stál každý vymakaný detail! Taky si tenhle byt, ve kterém Graham Hill skutečně žije, získal takový ohlas v médiích, že stačil jen malý krůček a vznikl projekt LifeEdited.

Pokud máte ještě chuť se podívat na další video, směle do toho.



Zajímavý počin, co říkáte?

PS: Kromě toho, že nás projekt LifeEdited na Anunkblogu nesmírně zaujal, dnešní příspěvek má i další, osobní podtext. Totiž, už jen 3x se vyspíme a směr NY s mužem vyrážíme. Až se ke konci září vrátím a z časovém posunu se vzpamatuji, pak se můžete těšit na sérii reportáží a fotek z Velkého jablka.
Klára

Zdroje: LifeEditedGizmodo
Foto: Matthew Williams
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře