Malmö II.

pátek 20. září 2013

V minulém příspěvku o Malmö jsem se věnovala hlavně městu jako takovému a slíbila jsem více výstav, severského designu a trochu ilustrací. Tak tedy po středečním příspěvku, kde se Renata zastavila na chvilku u Dánské autorky Kristiny Kroh, pojďme zase na chvilku do Švédska.

As promised, Malmö again. This time more about design, illustrations and, being in certain points a typical girl, about stationery as well. There was not time to visit a key galleries in Malmö as I have been there for a congress. However, some quick stops I have still in my memory (camera's SD card ...)











Už minule jsem psala, že jsem v Malmö byla na kongrese a tak na prohlídku města ani jednotlivých galerií, kulturních center a obchodů nebylo moc času. Ale vím určitě, že se tam jednou vrátím a čas si udělám, protože jsem v těch hlavních, kam se při návštěvě města "musíte" podívat nebyla. Form / Design Center ale bylo přímo na náměstí, kam jsme chodili na oběd, takže se naskytla chvilka. Místo poobědové kávy a dezertu.










Hned na nádvoří bylo zřetelně vidět, že jako ostatní i tohle centrum nabízí přívětivou trojkombinaci: výstavní prostor + kavárna + obchod.  Aktuální výstava byla o severských ilustrátorech. 






Vystavených exponátů nebylo příliš mnoho a mně se je ani vlastně nechtělo fotit. V tom čase, který jsem měla jsem dala přednost zážitkům "teď a tady" místo sběru instatních fotografiií.  Ale jeden malý příklad vám tu ukážu, protože mi ta ilustrace přijde typická, z čeledi těch Severských.






Je od Norského ilustrátora Øyvind Torsetera a je z knížky, která mu letos vyšla. Cestou do kavárny jsme se zastavili v obchodě, kde měli řadu moc pěkných knížek, nejenom pro děti. Třeba tu s ilustracemi Camilly Engman, kterou znám díky Andree Tachezy

Nebo tuto, která byla vlastně skládankou, takovým netypickým leporelem a tak byla, pro lepší úchop zákazníkův a větší šetrnost vůči knize, přepásána papírovou informační páskou. 







Abych doplnila obrazovou reportáž ze všech třech "položek trojkombinace" tak ještě ta galerijní - centrumová kavárna. Velmi příjemné místo. Na severských státech se mi hodně líbí, že design je součástí bežného života, není ničím výjimečným a seveřani se s ním setkávají už od interiéru ve školkách. Tady třeba termoska, zákazníkovi k službám!






Malmö je poměrně malé město, alespoň jeho centrum se tak jeví. Přesto tam obchodů s pěknými věcmi, designem jak užitkovým tak okrasným bylo hodně. A co se mi na tom líbilo, že ne na úkor běžných prodejen jako jsou potraviny nebo drogerie. Sympatické. Asi se tedy nebudete divit, když výloha Marimekka střídala iittala. A hned vedle značka, kterou jsem poprvé viděla na živo. Je docela populární a tyhle tenisky jsem viděla několikrát na Pinterestu spřátelených blogerek, třeba u Kláry. Na Anunku přímo pro vás z prodejny Godrunsjoeden.














Těsně před odletem jsem ještě stihla zaběhnout do dvou obchodů v přilehlé ulici. Instalace v tom prvním byly pěkné, oku lahodící, ale zase ne tak mimořádně výjimečné, abych vás jimi nechala rolovat a prodlužovala můj dnešní příspěvek.  Pán "velká fotka" mě ale zaujal.





A taky se mi líbilo, jakým způsobem povzbuzují zákazníky aby si vybrali potah na sedačku. Že se mají osmělit a prověřit nabízené vzorky. 










I tenhle nápis se mi hodně líbil a tak než se přesuneme do posledního zastavení, ještě přidávám jednu, z mého pohledu sympaticky pojatou, komerci.















Domácí potřeby tak torchu jinak, spolu s papírnictvím, jsem si nechala nakonec. Jak to tak, s tím nejlepším, bývá. Na vysvětlenou jen, že jako malá holka jsem si moc nepotrpěla na růžovou a o prázdninách u babičky nejraději lezla po skalách a jezdila na řece v nafouklé duši z kola od traktoru. Ale co se týče papírnictví, v tom jsem, bez nadsázky, byla (ehm... a stále jsem) holka typická. No řekněte, není to prima pokoukání?



Taky byste to všechno potřebovaly? Ano, tady se podmět shoduje s přísudkem tak, že mi jistě čtenáři - muži odpustí, že tenhle předposlední popisek je tak trochu genderově nevyvážený.






A propo, tašky, ty tam měli unisexové. Takže se mi dnešní příspěvek podaří zakončit spravedlivě. Děkuji za milé reakce na minulé zastavené v Malmö  hlavně za tu specifikaci, že "ta věc" je vlastně portálový jeřáb! Za měsíc budu na pár dní v Holandském Maastrichtu a už teď mám několik typů o čem pak budu psát. Znáte seznam dvaceti nejkrásnějších knihkupectví na světě?

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

2 komentáře

  1. Jano, klidně mohl být ten blog MNOHEM delší, fotkami by se pěkně rolovalo. Tady to není žádná nuda přece.

    OdpovědětVymazat
  2. Och och... pritomnost dizajnovych obchudku na malem meste mne nadchla ve svycarsku, to byla slast.. a holandsko - doporucuju Hema obchod (retezec), klidne vice prodejen, v kazde je neco trochu jineho.. taky jsem jim v ramci moznosti vybrakovala papirnictvi, melaninove talirky a ulozne boxiky, a ... no dalo by se tam nechat mnohem vic penez a odjet nakladakem, o tom zadna .))
    kdybych se nekdy dostala do malmo, urcite uz budu vedet, kam jit, krasne tipy!

    OdpovědětVymazat