New York 1

pondělí 30. září 2013




Tak je to tady. Tedy, já jsem tady a to s pořádnou porcí fotek a informací z města, které nikdy nespí. Fakt.

Let's have a walk through the one of the most amazing city in the world - New York City. Today we are going to take a Staten Island Ferry and enjoy stunning view over the Lower Manhattan and The Statue of Liberty, walk through Wall Street and Time Square, relax in Central Park and finally enjoy view from Top of the Rock.

Zvu vás na dvoutýdenní spanilou jízdu New Yorkem, tak jak jsem měla možnost alespoň jeho zlomek poznat. Dneska si dáme zahřívací kolečko na známých místech. V následujících dvou týdnech se podíváme na zajímavosti známé víc i míň, budeme nakupovat (to se tam totiž  bez výjimky musí:), a taky vás vezmu na místa, která se stala mojí srdeční záležitostí. No ano, nebojím se to říct, NYC se stal mojí láskou jako trám. A protože láska prochází žaludkem, podíváme se na zoubek i jídlu. A na závěr si třeba i něco uvaříme. Tak co, jdeme na to?

maps.google.com
Vyrážíme směr downtown, a v místě zvaném Whitehall Terminal se nalodíme na trajekt mířící na Staten Island. Z paluby trajektu je totiž ten nejkrásnější výhled na dolní Manhattan. Po levé straně omrkneme i Sochu Svobody.

Cesta tam trvá asi 20 min, pak musíme vystoupit, ale protože nemáme v úmyslu na SI pobýt, zase se rychle nalodíme a ten úžasný pohled si vychutnáme ještě jednou na cestě zpátky. Staten Island Ferry je kupodivu zcela zdarma, jezdí zhruba každou půlhodinu a ve špičce, kdy lidi míří do práce nebo z práce, i častěji. Přímo k Soše Svobody jezdí jiný trajekt, jízda je ovšem placená, a fronty na vstup na vyhlídku ze zelené krasavice předlouhé.

Po vylodění si projdeme Battery park na nábřeží. A pak, když už jsme obdivovali mrakodrapy finanční čtvrti z dálky, musíme je prozkoumat i zblízka.





Po plavbě a následné chůzi v záklonu se zalomeným krkem ovšem vyhládne. Zajdeme tedy do uličky Stone Street. Je tu spousta restaurací, kde si vybere každý. Je libo irskou, bavorskou nebo snad mexickou kuchyni? Kdepak, ochutnat pořádný burger je povinností! A pokud máte slabost pro modrou barvu a pány v košilích, tak to si tu přijdete na své dvojnásobně.

S plnými pupíky můžeme vyrazit obdivovat krásu okolí Wall Street ve světle zapadajícího slunce. Ách.



A kam se vydáme po setmění? No přece na pulsující Time Square. Jestli jsme se chytře vyhnuli přelidněnosti u Sochy Svobody, na Broadwayi nás proudící davy neminou. Necháme se tedy jen unášet.



Za bílého dne je ovšem dobré si vyrazit na špacír do Central Parku. Ideální je zamířit sem v neděli, protože se tu dějí věci. Můžeme se kochat vyhledem na zajímavé budovy, poslechnout hudbu, pobavit se u vtipné i skoky nabité show, jako dopravní prostředek zvolit koňský povoz i rikšu. Hádám, že sportovci si vyberou kolo nebo běh. Ale ani lenošení není od věci. Plácneme se radši do trávy nebo posedíme u jedné z největších newyorských fontán nesoucí název Bethesda?







Když jsme si tak krásně odpočinuli, máme spoustu sil na noční návštěvu Rockefellerova Centra. To je totiž náš další chytrý tah. Místo návštěvy přelidněné nejznámější vyhlídky z Empire State Budling se necháme vyvézt na Top of the Rock, o které se soudí, že má díky svému umístění lepší výhled, a Empire State Building budeme mít před sebou jako na dlani.

Zajímavá je už cesta výtahem, který má prosklený strop s různobarevnou projekcí, a můžeme jím sledovat, jakou rychlostí se šachtou řítíme.




Teď necháme naše nohy odpočinout a do víru New York City se spolu vydáme zase ve středu.

Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

5 komentářů

  1. Krása! Tyhle reportáže mě baví a tomuto blogu píši 1 s * !!!

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, krásná reportáž k ranní kávě.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá reportáž, krásné fotky. Díky. M.

    OdpovědětVymazat