DIY: dárková krabička

středa 11. prosince 2013




Vypadá to, že adventní kalendáře, svícny nebo ozdoby na stromek máme hotové. Je čas myslet na zabalení dárků. A jak jinak než zase geometricky.

Budete potřebovat:

- kartón - tady ozdobný bílý se stříbrnými puntíky

- samolepící fólii dle libosti - já použila černý samet

- nůžky, lepidlo, děrovačku nebo nožík

- mašli a nějakou tu ozdobu

- šablonu - klikněte pro stažení v pdf (klikněte na odkaz, šablona se vám otevře v novém okně, v menu nahoře klikněte Soubor a vyberte Stáhnout) - šablona je připravená tak, aby se dala použít fólie šíře 45 cm a jednotlivé prvky se vešly na kartón A4 - vznikne tak krabička se základnou přibližně 14,5 x 14,5 cm a výškou asi 15,5 cm - a do té už se něco vejde!

Postup:




1. vytiskněte šablonu na zadní stranu kartónu a vystříhněte po obvodu, získáte tak 4 boční stěny a dno (obr. č. 1)

2. u boků a dna ohněte strany podle čar směrem ven (je dobré tupou stranou nože čáry přejet, kartón se bude líp ohýbat) - vzniknou vám 4 trojúhelníky se dvěma ohyby a čtverec se 4 ohyby

3. boky přilepte ke dnu - rovná strana trojúhelníků přijde na ohyby dna - lepte z lícové strany dna, tj. z venku bude viditelný oblouk, který bude později skrytý fólií, zevnitř vznikne v ohybu ostrá hrana (obr. č. 2)

4. hotovou papírovou "kostru" krabičky volně obkreslete na zadní papírovou stranu fólie, obkreslete a vystříhněte ji tak, aby byla po celém obvodu o cca 5 mm větší - při složení a lepení budete potřebovat vůli (5 mm jsme použila u sametové fólie, která je silná, pokud budete používat fólii tenčí, pak stačí menší rezerva (obr. č. 3)

5. v horní části boků krabičky udělejte díry, jak je naznačené - ideální je použít kancelářskou děrovačku, ale můžete i jen vyříznout otvory nožíkem

6. kartónovou krabičku polepte fólií - osvědčilo se mi nejdřív jemně naříznout a odstranit čtverec krycího papíru fólie v místě dna, nalepit. Potom teprve postupně lepit boky a to na složenou krabičku (aby se nestalo, že po složení bude fólie "malá") (obr. č. 4)

7. přebytečnou fólii po obvodu ořízněte / ostříhněte

8. nyní udělejte díry i do fólie (já dělala díry skrz až po slepení, pak je dobré si vytisnout šablonu jednoho boku navíc - stačí na obyčejný papír - ta pak posloužila jako mustr pro vytvoření otvorů)

9. otvory protáhněte mašli, krabičku přesně složte, a mašli stáhněte a uvažte.

Tip:

Zbytky kartónu můžete zužitkovat třeba na ladící jmenovku - já použila velkou děrovačku ve tvaru kruhu. Ale jde to i bez ní - pokud se necítíte na kreslení kolečka z ruky a kružítko ze základky zmizelo neznámo kam, i tvar trojúhelníku, čtverce nebo obdélníku dobře poslouží :)




Tak, teď už zbývá jen pořídit nějaký ten dárek.

Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

6 komentářů

  1. Kráááásnééééé ! Moooc děkuji za nápad a s Vaším svolením udělám pár krabiček na dárky!
    Přeju Vám příjemně prožité předvánoční tvoření a vymýšlení dalších, krásných nápadů ! Šá

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádherné!!! Jdu shánět folii, výborný nápad... Díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od toho tu přece jsme, od inspirace. Ale chvála vždycky potěší ;) Děkujeme!

      Vymazat
  3. To je strasne dobry napad. Potrebujem vyrobit krabicku na darcek pre kamaratku. A teraz uz mam!
    Dakujem za napad! :-)

    OdpovědětVymazat