Pavel Janák a nažehlené puky

pátek 20. prosince 2013

Už nás na Anunku znáte a tak víte, že máme tak trochu slabost pro pěkno a  taky geometrično ... A tak se dnes krátce zastavíme u zatím na Anunku neprezentovaného, avšak pěkně geometrického architekta. Dnes to bude o Pavlu Janákovi (1882 - 1956) a o tom, že k Vánocům nebo k nějakému výročí v roce 2014 si můžete přát opravdu ECHT český design a nebo ještě letos, před Vánoci využít sympatickou službu na žehlení. Tak tedy pojďme na to.



Tuhle Janákovu dózu, respektive její repliku, kterou vyrábí podle patentovaného vyoru uloženého v UPM, seženete v Modernistovi. Samotný obchod Modernista o dóze píše:

"Žádný jiný předmět nevystihuje Janákovu ranou kubistickou tvorbu lépe než tento stylizovaný krystal. Architekt Janák viděl šikmou plochu jako prvek k ovládnutí, uměleckému přetvoření a oduševnění mrtvé hmoty; narušení klidu a racionální rovnováhy horizontál a vertikál"
Já vím, možná je to tak trochu dekadentní a trochu provokace mít doma cukřenku za 5000 Kč, ale na druhou stranu, pohled na ní se neokouká. A pokud by vám přišlo vyloženě hloupé mít tuhle dózu na cukr, stačí se poohlédnout po rodinném stříbře a démantech a můžete v ní uchovávat cennější poklady než řepné sladidlo.

























Tahle dóza je asi nejznámější dílo Pavla Janáka, ale určitě stojí za to si prohlédnout i jeho stavby, zejména pokud budete mít mezi svátky výlet do Prahy, nebo třeba Pardubic.

Napsat krátký a výstižný článek tak, aby vám před Vánoci nezabral moc času ale přitom navnadil není opravdu jednoduché. Psala bych a psala a psala. Ale jestli vás Pavel Janák zajímá, doporučuji vám na dlouhé zimní večery knížku. Tedy spíše, knihu ... V roce 2011 ji vydalo nakladatelství Arbor Vitae a je opravdu moc pěkná!

A jak jsem slíbila na začátku, při těch slibovaných pucích, nažehlených tím bylo myšleno, musím se tady zmínit o jedné české firmě s originálním nápadem. Dva mladí muži vymysleli, jak zaměstnat ženy ve věku jejich maminek a nebo takové, které se doma starají o postižené dítě a tím pádem jsou znevýhodněné na trhu práce. Pokud jste z Prahy, neváhejte. Ironing Ladies mají své stránky a najdete je i na Facebooku.









Zatím vám přeji  ničím nerušené přípravy a ostré hrany pro potěchu oka. Na užitkových předmětech a nebo na kalhotách.

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

2 komentáře