Celozrnné bagely / Whole Wheat Everything Bagels

pátek 11. října 2013



Hledat typicky newyorské jídlo je hodně těžké. New York je takový kotlík, kde žijí zástupci snad všech národů světa. A ty si sebou přinesli své národní kuchyně a od toho se taky odvíjí nabídka restaurací a bister. Ale bagely, ty se tu proslavily. Samozřejmě, ani bagely nejsou původem americké, tradici sem přivezli polští Židé.

Whole wheat bagels recipe
90 g whole wheat flour
135 g white flour
150 ml water
7 g dry yeast
10g brown sugar
5 g salt
drop of oil
10 g agave syrup or honey
seeds and flakes

Combine flours, yeast, sugar, salt and water to make dough. Let it rise for about 1 hour. Form bagels with a hole in the middle (depending on desired size make 2- 4 pieces), cook them in a boiling water with syrup or honey added for 1 - 2 minute. Then wipe and dip them in seeds and flakes. Bake in a oven preheated to 220 °C for about 30 minutes.

Fill with cream cheese, ham, tomatoes and lettuce. Enjoy.

V New Yorku se staly klasikou a vybrat si můžete z mnoha druhů - světlé, tmavé, celozrnné, s posypem nebo bez. Mě nejvíc zachutnaly ty, které se prodávají pod názvem Whole Wheat Everything, tedy celozrnné a posypané vším, na co máte chuť:) Tak je pojďme taky zkusit.


Na 4 bagely (takové normální evropské velikosti, cca 2-3 newyorské velikosti:) budeme potřebovat:
90g celozrnné mouky (nebo chlebové)
135 g hladké mouky (+ trochu mouky na podsypání při hnětení)
150 ml vody
7g sušeného droždí
10g cukru hnědého
5 g soli
olej (jen na vymazání nádoby)
10g agávového sirupu nebo medu
posyp dle chuti - já použila černuchu, sezam a mix vloček


Sušené droždí a 5g cukru rozmícháme v 75 ml teplé vody a necháme stát zhruba 10 minut. Do mísy nasypeme mouky, zbytek cukru a sůl. Promícháme, vytvoříme důlek a vlijeme droždí. Zpracujeme na těsto, které pořádně vyhněteme do hladka. Vytvoříme bochánek, který v čisté míse lehce vytřené olejem necháme nakynout přibližně hodinu (těsto by mělo zdvojnásobit objem).

Vykynuté těsto rozdělíme na díly, vytvoříme plošší bochánky. Uprostřed každého bochánku uděláme díru a pořádně ji zvětšíme (těsto při vaření zvětší objem, tak aby se nám uprostřed zase nespojilo). Ale zase ne tolik, jako já. No, nedokonalost je známkou ruční práce, řekl v jednom pořadu Zdeněk Pohlreich, a já si to často při svém domácím kuchtění připomínám:)

Vezmeme co největší hrnec a naplníme vodou v které rozmícháme agávový sirup (můžeme použít i hnědý cukr nebo med). Do vroucí vody vložíme připravené bagely, vaříme přibližně 1-2 minuty a průběžně je ve vodě otáčíme.

Bagely vyjmeme, osušíme a obalíme v připraveném posypu. V troubě rozehřáté na 220 stupňů (u horkovzdušné stačí 200 st.) pečeme do zlatova a křupava (zhruba 20 - 30 minut podle trouby).

Rozkrojené bagely plníme podle chuti - tady se meze nekladou:) Můžeme je plnit na sladko i na slano. Newyorskou klasikou je krémový sýr Philadelphia s uzeným lososem, kapary a rajčaty.



Já si je ale v oblíbené bagel deli dávala s krémovým sýrem a šunkou, proto jsem si stejnou kombinaci připravila i doma a doplnila listovými saláty a rajčaty. Drip coffee nesmí chybět.




Víc inspirace, čím bagely posypat a plnit, najdete na našem Pinterestu .

Dobrou chuť
Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře