New York 4

pondělí 7. října 2013


New York City se skládá z 5 městských částí (původně samostatných měst), tzv. boroughs - Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn a Staten Island. Zatím jsme se (až na jednu malou otočku na Staten Island) pohybovali jen na Manhattanu. Dneska se podíváme na druhý břeh - do Brooklynu. Tedy alespoň na malou část - navštívíme Brighton Beach a Coney Island na jihu, projdeme se po Brooklyn Heights a DUMBO, procházku zakončíme Brooklynským mostem.

Our last walk in New York City leads us to Brooklyn and we are exploring Brighton Beach and Coney Island, Brooklyn Heights and DUMBO, then final steps are dedicated to Brooklyn Bridge. Although our walks through this amazing city are almost over, we are going to meet on Wednesday and on Friday enjoying shopping and food of Big Apple.


Brighton Beach a Coney Island

A začneme hezky rekreačně. Kam nutně musí vést kroky každého středoevropského suchozemce? Určitě k oceánu!

Brighton Beach si tu pro sebe "objevili" ukrajinští Židé, připomínala jim domov, a tak se jí začalo říkat Little Odessa (malá Oděsa). Postupně přibývali ruští imigranti, takže dnes se zažil spíš název Little Russia. A opravdu, pokud se vydáte po promednádě, angličtinu tu téměř neuslyšíte. Já bych to tu nazvala "malé Karlovy Vary" :)



Když se vydáme po Brighton Beach na západ, dojdeme na Coney Island. Ten je známý především díky Lunaparku.







Brooklyn Heights

Část, která mě ale svou atmosférou dostala nejvíc, je v Brooklynu mnohem víc na sever. Kdybych si (čistě hypoteticky, bohužel:) někdy vybírala v New Yorku bydliště, určitě by to bylo v Brooklyn Heights nebo DUMBO, popřípadě v nějaké sousedící části jako je Cobble Hills. A proč právě tady? Tahle část Brooklynu je totiž v porovnání s Manhattanem mnohem klidnější a i budovy jsou skromější co se výšky týká. Navíc ten pravý život tu jaksi bublá pod povrchem. Není náhodou, že snad každý kreativec, který se rozhodne usídlit v New Yorku, bydlí právě tady nebo v relativně blízkých částech Williamsburg a Greenpoint. Ateliéry, knihkupectví, kavárny, hodně zeleně a ten nejlepší výhled na Lower Manhattan - no nezní to dokonale?




DUMBO

Podobnou atmosféru jako Brooklyn Heights má část nazvaná DUMBO. Je to zkratka pro Down Under the Manhattan Bridge Overpass, takže je to jasné - nacházíme se v blízkosti Manhattanského mostu, a taky toho Brooklynského. Původně se jednalo o industriální oblast, v osmdesátých letech se sem začali stěhovat nejrůznější umělci a původní tovární haly se začaly měnit na lofty. Dneska tu má své sídlo třeba i mnohým dobře známý portál Etsy.






Podél DUMBO a Brooklyn Heights se na nábřeží East River táhne poměrně nově zbudovaný park Brooklyn Bridge Park (nač vymýšlet složité názvy, v jednoduchosti je krása a všichni se snadno zorientují:) První část se otevřela pro veřejnost v roce 2010.

V části zvané Empire Fulton Ferry si pěkně zblízka prohlédneme oba mosty. Ten Brooklynský je asi známější, proto se naše tříčlenná expedice usnesla, že právě ten přejdeme. Je starší, kamenný, ale mě osobně se víc líbil ten kovový, Manhattanský. Který je váš favorit?




Brooklynský most

Ano, tam nahoru půjdeme. Musíme se z nábřeží vrátit pořádný kus cesty, najít schodiště nahoru a pak se nechat unášet davem (i když na Karlově Mostě je víc nahuštěno), dávat pozor na cyklisty (kterým je na mostě vyhrazený jeden pruh) a pak si už jen užívat výhledu. 






Až kýčovitými pohledy na Brooklyn a Lower Manhattan v zapadajícím slunci vlastně ukončíme naše procházky po New York City. 

Ve středu a v pátek se totiž budeme věnovat nákupům a jídlu, to taky nezní vůbec špatně. Přijdete?

Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře