Maastricht II / Kruisherenhotel

středa 30. října 2013

Foto: Etienne van Sloun

Jak už víte od Jany, měly jsme konečně příležitost se potkat na živo. Takový Skype je dobrá věc, ale přece jen povídání z oka do oka a popíjení výborné kávy nenahradí. Po nepodařených pokusech setkat se na rodné hroudě jsme to vzaly z jiného konce a potkaly se v nizozemském Maastrichtu.

Z místa setkání v kostelním knihkupectí Selexyz jsme se vydaly do kostela druhého. Ani tentokrát pohnutky k návštěvě nebyly náboženského charakteru, ale toho designového. Prostory bývalého kláštera z 15. století s přilehlým kostelem se tu totiž změnily na design hotel s opravdu netradiční atmosférou a příhodným názvem Kruisheren - Biskupská berle.

Foto: Etienne van Sloun


V hlavní lodi kostela je recepce, restaurace, kavárna, vinný sklípek nebo jednací salónky. Prostory kláštera se zase proměnily na hotelové pokoje. A proměna to nebyla ledajaká. Interiéry si vzal do práce známý nizozemský architekt Henk Vos, instalace osvětlení je z dílny nikoho menšího než Ingo Maurera. Ani u toho to však nekončí, v každém koutě tu najdete nějaký ten slavný kousek nábytku - jen namátkou třeba klasiku od Le Corbusiera nebo Rietvelda, ale také od současných designérů Marca Newsona, šibala Philippe Starcka nebo nizozemské hvězdy Pieta Hein Eeka (do jehož showroomu jsem vás nedávno zavedla).

Foto: anunkblog

Foto: anunkblog

Foto: anunkblog

Foto: anunkblog




Foto: Roel Vink

Foto: Etienne van Sloun

Foto: Luc Boegly
Foto: Etienne van Sloun
Foto: Etienne van Sloun

Foto: Etienne van Sloun

Foto: Etienne van Sloun

Návštěva kostela Kruisherenhotel byla velkolepá, až jsem litovala, že to domů mám docela blízko a tak si nevyzkouším, jaké to je se probudit v místě, kde gotika tak krásně souzní s moderním designem 20. a 21. století. Ale kávu a hodně příjemného povídání v "salónku", to jsme s Janou nevynechaly.

Foto: anunkblog

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře