New York - shopping and food

středa 9. října 2013



Když už je člověk v New Yorku, nemůže nenakupovat oblečení. A to říkám jako někdo, kdo opravdu nerad nakupuje.

Shopping and thrifting, what a joy! Especially in New York. We can prove it by visiting popular charity shops and a flea market at Upper West Side and Chelsea.

Že skoro všechno je v USA levnější, to se všeobecně ví. Pokud se ale rozhodnete nakupovat v těch standardních obchoďácích třeba na Manhattanu, rozdíl není proti Evropě tak zásadní (samozřejmě pokud nejsou zrovna výprodeje). O poznání zajímavější je návštěva nějakého outletu. Ale pozor, mají docela zmatek v tom, jak ceny uvádějí. Jednou jsou ceny už s daní, jednou bez daně, někdy je daň nulová, někdy regionální něco přes 4%, někdy lokální newyorská přes 8%. A to dokonce v rámci jedné účtenky. Těžko se v tom vyznat. 

To největší dobrodružství je ovšem návštěva thrift shopu nebo blešího trhu! A já vás teď do některých vezmu.



Pokud se vydáme do Central Parku v neděli, pak je ideální příležitost zajít na GreenFlea na Columbus Ave (mezi W 76th St a W 77th St). Srdce každého vintage milovníka musí poskočit. Ale najdeme tu i věci nové, přesto zajímavé a neotřelé - své zboží tu totiž nabízejí i mladí designeři. 


Když už jsme na Upper West Side, nevynecháme farmářský trh.


Pak můžeme jít po Columbus Ave dolů, na 74th najdete jeden z nejznámějších newyorských thrift shopů - Housing Works. Jedná se o z filmů dobře známý model charitativní prodejny - lidé věnují věci (oblečení, ale i vybavení domácnosti), které už nepotřebují, charity shop to prodá ve svých prodejnách nebo v online aukci, a výtěžek jde na pomoc potřebným - v tomto případě na podporu nemocných HIV/AIDS.

Všechno je pečlivě vyčištěné a roztříděné.  Housing Works má vícero poboček a v každé loaklitě najdeme trochu něco jiného. Na Upper West Side nás nepřekvapí nález značek jako Prada, Gucci nebo Dolce Gabbana, tedy nejen, ale najdou se. Tahle pobočka je cílená na mladé profesionály, kteří jsou všechno, jen ne tlustí, a proto i velikosti tady tomu odpovídají. Velikost nad us 8 (eu 36) tu najdete jen velmi zřídka. Luxusnějším značkám odpovídá samozřejmě i poněkud vyšší cenová hladina.

Pokud potřebujeme větší velikosti a rozumnější cenu, pak je lepší zajít do Chelsea na W 17th St. Tahle oblast je vůbec rájem second handů a bazarů. Já zmíním ještě jeden dobře známý a zásobený - Angel Street Thrift Shop.

Angel Street Thrift
Ovšem má nejoblíběnější pobočka Housing Works, kde jsem našla opravdové "poklady", byla v Brooklyn Heights. Tam už ta nejslavnější jména světové fashion scény asi nenajdeme, ale takoví Ralph Lauren, Donna Karen nebo pro mě nově objevený Elie Tahari taky umí. A znají dokonce taková hausnumera jako velikost us 14 nebo 16 (eu 42/44) :D

Když jsme u těch velikostí! Jestli máte díky médiím vytvořenou představu hamburgery vykrmeného Američana, v New Yorku na ní zapomeňte. Ovšem nechápu, jak to ale vzhledem k běžné velikosti jídla dělají.

Regular káva znamená nejméně 4 lžičky cukru a tučné mléko. Tak tu si, prosím, radši nedávejte, to bylo totiž moc i na mužskou část naší výpravy, která jinak bez sladkého nedá ani ránu.


Náš výlet do New Yorku je u konce. 

A jestli jsem vám teď přivodila chuť k jídlu, tak počkejte do pátku. Po každé správné dovolené je nezbytné si doma připravit něco, co nám dovolenou bude připomínat, že?

Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře