American chicken pie aneb s Američanem v kuchyni

pondělí 21. října 2013



Je to už déle než týden, co Klára napsala poslední reportáž z New Yorku. Ale USA to není jen NY, jak mi připomenul můj kamarád Matthew, rodilý Američan. A tak mě naučil uvařit jednu americkou klasiku - americký kuřecí koláč.

Budete potřebovat: 

vařená kuřecí prsa
1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru /získáme při vaření kuřecích prsou/
1 šálek mléka
listové těsto
2 lžíce másla
1 střední cibule
3 mrkve na plátky
půlka menšího kořenového celeru
šálek mražené kukuřice
šálek mraženého hrášku
/můžete použít i mraženou směs/ 
100 g nahrubo nastrouhaného eidamu
1/2 šálku hladké mouky
tymián
sůl a pepř dle chuti
1 vejce
1 lžička vody

V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, celer, mrkev a dusíme do měkka asi 10-15 minut, zaprášíme moukou, zamícháme, asi za minutu vmícháme kuřecí vývar a následně šálek odstátého mléka /přilíváme opatrně, dle hustoty/. Při mírnější teplotě vaříme 10 minut. Uvařená kuřecí prsa natrháme na vlákna /tenhle způsob porcování má v tomto případě svůj velký význam/ a vmícháme společně s hráškem, kukuřicí, nahrubo nastrouhaným eidamem a tymiánem do směsi. Osolíme a opepříme dle chuti.  
Formu či zapékací mísu vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme máslem. Z poloviny listového těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím formu tak, aby těsto přesahovalo mírně přes okraj. Do formy nalijeme směs, na povrch položíme plát z druhé poloviny listového těsta a pořádně jej prsty spojíme s okrajem spodního plátu. Do horního plátu vyřežeme tři otvory. Smícháme vejce a vodu a potřeme povrch koláče /nemusí být/. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů asi 25 - 30 minut.

Nejsem už odmalička velký příznivec vařené kořenové zeleniny, ale tahle kombinace mě chuťově neuvěřitelně příjemně překvapila. Asi tolik, že jen tak náhodou po obědě zmizela další třetina. Ehm, ale je skvělý i za studena /v noci/. Dobrou chuť!    

Renata


Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

5 komentářů

  1. Tohle vypadá super, to budu muset vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  2. Renatko, úžasný blog, úžasné příspěvky, úžasné fotky a úžasný design ..... už se moc těším na další návštěvu .... Marki

    PS: Ten chicken pie vypadá úžasně, děkuju za recept, neodolám a určitě ho vyzkouším !!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Marki, děkujeme moc za chválu! Vyzkoušej .)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, o prodlouženém víkendu hned vyzkouším! :))

    OdpovědětVymazat