Design v Eindhovenu / Dutch Design Week 2013

středa 23. října 2013


Podzim je zasvěcený designu nejen v Praze. A protože jsem na Designbloku mohla být jen očima Pavlíny a Renaty, zajela jsem alespoň do Eindhovenu na Dutch Design Week, který se koná právě v tomto týdnu (19.-27. 10.). Mám ho přece jen blíž.

Eindhoven leží na jihu Nizozemí v oblasti Severní Brabantsko a je pátým největším nizozemským městem. Má hodně industriální historii, v roce 1891 tu jakýsi Gerard Philips otevřel malou továrnu na výrobu žárovek. Nejspíš ani sám netušil, jakých rozměrů jednou jeho firma dosáhne. A tak přestože se centrála Philipsu v roce 1997 přestěhovala do Amsterdamu, těch víc než sto let tu zanechalo hodně hluboké stopy. I díky této firmě se Eindhoven stal centrem technologií, inovací a hnacím motorem nizozemské ekonomiky. 

Ale nejen to, je také centrem designu. Je tu totiž poměrně slavná Design Academy (a podpora designu ze strany Philipsu také nebyla a není zanedbatelná). Je tedy pochopitelné, že každoroční svátek designu Dutch Design Week se koná právě tady. 

ddw.nl


DDW má 3 epicentra - východní, centrum města a Strijp. Po a mezi lokacemi jezdí jako každý rok Mini - jízdy jsou zdarma, stačí počkat na vybraných místech. Na střeše má každý Mini objekt, který upozorňuje na některou z bezpočtu expozic, které je možné na DDW navštívit.



Letos jsem se vrhla na průzkum v oblasti Strijp.

Městská část Strijp skoro celá patřila (jak jinak) Philipsu. Oblast Strijp-S byla víc administrativní a výzkumně-technologická. A kde se něco zkoumá, objevuje a vynalézá, tam jsou také přísná bezpečnostním pravidla - proto se Strijp-S začalo přezdívat Forbidden City (Zakázané město). Oblast Strijp-R byla výrobní a dodnes je plná továrních hal, které pomalu dostávají nové využití.

Nejdřív si v rychlosti, letem světem obrazem, projdeme Strijp-S.




Aby byly expozice a celý prostor zajímavé, není potřeba nákladných instalací. Stačí staré boty a trocha barvy, balónky nebo osb desky.




Kam vás ale dneska chci vzít především, je oblast Strijp-R. V RK-komplexu, dříve keramických dílnách Philipsu, kde se vyráběly součástky pro rádia a televize, se usídlil známý designér Piet Hein Eek. V rámci DDW tu ale našly útočiště i další expozice.




Hned na začátku mě zaujaly produkty Ontwerpduo nebo svítidla Stevena Bankena.











A teď už k Pietu Hein Eekovi. Původně tmavé a zchátralé tovární budovy dnes slouží jako dílny a ateliéry Eekova týmu, ale celoročně tu je možné navštívit i prodejnu s nejrůznějšími designem, showroom s Eekovými produkty nebo restauraci.



Piet Hein Eek je designér, který vystudoval mimo jiné právě Design Academy v Eindhovenu. Jeho práce mají široký záběr, ale nejznámější je asi jeho nábytek ze starého použitého dřeva nebo tapety právě s tímto dekorem. Ale nezůstává jen u dřeva - nové využití najde pro staré trubky, špony, šroubky nebo kovové odřezky. Nádherné ve své jednudochosti jsou i textilní stínidla nebo keramika.








V prodejně najdete i jiný design než jeho vlastní, vždy ale s důrazem na fair-trade, ekologii a využití již použitých materiálů. Proto nepřekvapí, že je tu i mini prodejna Freitag tašek ze starých plachet, o nichž psala už Jana.







A nakonec je naprostou nutností zajít do restaurace, která má moc příjemnou atmosféru, Eekovými produkty se to tu jen hemží a jídlo (přestože vlastně fastfood) je dokonalé.

Tak co, líbil se vám výlet za designem?
Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

2 komentáře