New York 3

pátek 4. října 2013

Zdroj: wikipedia - autor chensiyuan


Dnes jsem vám slíbila procházku parky. Tak tady je hned ten první. Je plný soch. Nejdominantnější je ta jezdecká George Washingtona z roku 1856. Takže začínáme pod koněm, jo?

maps.google.com
Formerly potter's fields, today green places full of people, space for relaxing, eating, music or demonstrations - famous NYC parks. Shall we?

Union Square je častým místem konání nejrůznějších demonstrací a protestů. Čtyřikrát do týdne tu pak můžete navštívit farmářský trh. Hned vedle sochy Gandhiho je dokonce hřiště pro psy. No, pro malé smetáčky dobré, ale těch velkých mi bylo skoro líto. Ti se ani rozběhnout nemohli. V parcích (mimo hřiště) totiž musí být na vodítku. Ono se toho vůbec v parcích dost nesmí. Nejnovější zákaz z roku 2011 tu třeba zakazuje kouřit pod pokutou 50$.

Na místě Union Square byl původně hřbitov pro chudé, ostatně stejně jako je tomu u mnoha dalších parků v NYC. V této části města jsou ulice pravidelně uspořádané kolmo na sebe, výjimku tvoří Broadway a 4 Avenue/Bowery. Tyto dvě třídy se tu střetávají a z toho také vznikl název Union, spojení.

Teď si vyrazíme po Broadwayi směrem nahoru na 23 ulici a otevře se před námi další park - Madison Square, který byl v 18. století - hádejte čím - ano, hřbitovem.

Sedneme si na lavičku a chvíli budeme pozorovat v NYC všudypřítomné veverky, samozřejmě ty americké popelavé. A co nám to tady vykukuje mezi stromy? To je přece Flatiron Building, slavná Žehlička na Páté Avenue. V celé své kráse. Flatiron byla postavená v roce 1902 jako jeden z prvních mrakodrapů. V té době to byla se svými 22 patry jedna z nejvyšších budov. Docela prcek z dnešního pohledu:)


Nezahálíme. Po Madison Avenue se vydáme až na 42 ulici k dnešnímu poslednímu parku jménem Bryant Park, který byl v 19. století (překvapivě) hřbitovem:). Dnes je plný stolků, na kterých si můžete sníst jídlo - je jedno, jestli přinesené z domova, koupené v některém z bister, kterých je v okolních budovách požehnaně, nebo v kiosku přímo v parku. Dokonce si můžeme předem zkontrolovat webkamerou, jak to tam zrovna vypadá - tady (ale nezapomeňte, že v NYC je o šest hodin míň:).

Parků jsme si dneska užili dost, tak ani neposedíme a zamíříme do budovy, která se tyčí před námi - je to důstojná veřejná knihovna v Stephen A. Schwarzman Building. Je součástí sítě městských knihoven a často je nazývána jako Hlavní pobočka (Main Branch).



Na další místo to máme už jen kousek, příštím zastavením bude totiž Grand Central Terminal, největší vlakové nádraží na světě, které bylo otevřené v roce 1913. Nástupiště jsou v podzemí, se svojí rozlohou ale samozřejmě budova neslouží jen jako nádraží - najdete tu spoustu slavných obchodů a restaurací - například proslulý Oyster Bar. 


My teď ale zase nasedneme na metro a zelenou 4, 5 nebo 6 pojedeme na Lexington Av/59 ulici k dnešnímu poslednímu cíli, lanovce, která vede na Roosevelt Island čili Roosevelt Island Tramway. Za postupného stmívání se svezeme tam a zase hned zpátky. Tak pozor, už nám to jede ...


Focení za skoro tmy v houpající a střesoucí se kabině nepřináší ty nejlepší výsledky:) Nebo se nám jen únavou klíží oči? Ježatou špičku Chrysler Building si ani tak nemůžeme splést.


Ale New York City není jen Manhattan. V pondělí vás vezmu do čtvrti, která mě svojí atmosférou pohltila nejvíc. Zkusíte hádat, kam se podíváme?

Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

4 komentáře

  1. Já bych tak ráda do New Yorku! Krásné reportáže a díky za ně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já děkuju! Ono něco na tom japonském způsobu cestování bude, kdy cvakaj a cvakaj, a tu pravou "dovolenou" si užívají až doma nad fotkami:D Klára

    OdpovědětVymazat
  3. Krááásnéé! Jste skvělý průvodce !! Díky Šá

    OdpovědětVymazat