Caprese na tyčce s balsamico redukcí

středa 3. července 2013

V pondělí vás Pavlína vzala do italských Benátek a v Itálii ještě zůstaneme.

Caprese, to je známý italský salát z rajčat, mozzarelly a bazalky, často doplněný olivami. Kdo by ho neznal a někdy neochutnal! Pojďme si ho připravit ale trochu jinak - ve formě špízu. Díky kompaktnímu tvaru je vhodný s sebou - v krabičce do práce i na piknik. Já ho ráda servíruju hostům - každý si nabere množství dle libosti a také rajčata nepouští tolik šťávy a tedy můžeme uzobávat v průběhu celého večera.

Caprese skewers
For caprese skewers thread cherry tomatoes, baby mozzarella balls (bocconcini), olives and basil leaves. Drizzle the skewers with extra-virgin oil and season with salt and pepper. 

Simple balsamic reduction
Bring a cup of balsamic vinegar to a boil, then reduce heat to simmer. Stir occasionally and allow to simmer until the vinegar has reduced by half. Allow to cool and pour on top of skewers.


Caprese špízy s jednoduchou balsamico redukcí

malá rajčata (cherry, soudkovitá i na stonku)
baby (mini) mozzarella
čerstvá bazalka
olivy (jakékoli oblíbené - černé, zelené i nakládané v bylinkách)
panenský olivový olej
hrubá mořská sůl
černý pepř (ideálně čerstvě mletý)
balsamico ocet (čím kvalitnější, tím lepší)

Na špejle střídavě napichujeme rajčata, kuličky mozzarelly, olivy a prokládáme bazalkovými listy. S jednotlivými špízy si můžeme "pohrát" - rozkrojit mozzarelu a rajčata na půl a mezi ně vkládat bazalku, kuličky mozzarely zabalit do bazalky nebo vytvořit rajčatová srdce.

TIP
Srdce vytvoříme tak, že soudkovité rajče rozkrojíme na půl na šikmo a jednu polovinu otočíme vzhůru nohama.


Balsamico redukce

Redukce z balsamikového octa se obvykle vyrábí svařením balsamicového octa s cukrem a červeným vínem. Já ale preferuji jednodušší verzi - pouhé svaření samotného octa. Protože redukcí se zintenzivní chuť, je třeba vybírat ocet kvalitní a takový, který nám chuťově nejvíce sedí.

V malém hrnci zahřejeme ocet až začne vřít. Potom zmírníme teplotu a necháme ocet jen lehce probublávat dokud se jeho množství nezredukuje na zhruba polovinu. Je třeba pamatovat na to, že při zchladnutí redukce ještě zhoustne!

(Redukci můžeme dlouhodbě skladovat v lednici v uzavřené nádobě).

Špízy naaranžujeme na talíř, posolíme, popepříme a zakápneme panenským olivovým olejem a balsamico redukcí.

Můžeme podávat jako předkrm, přílohu ke grilovanému masu nebo lehkou večeři s pečivem.



Dobrou chuť přeje
Klára
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

4 komentáře

  1. Tahle dobrota je u nás hodně oblíbená, nicméně v podobě špízu ji vidím poprvé. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy stačí malá změna a hned chutná líp :)

      Vymazat
  2. zase jedna luxusní záležitost,moc pěkně připravené

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. Musí se nasytit jazyk i oko :)

      Vymazat