Lasagne se slečnou cuketkou/Lasagne with miss Zucchini

pátek 26. července 2013


Hned po rajčatech je cuketa ze záhonku mou nejoblíbenější plodinou. Většinou ta červená rajská jablíčka předběhne a můžeme s ní kouzlit v kuchyni o něco dřív. Nejlepší ale je, když ji doženou a spojí svoje síly dohromady.

Zucchini is my second favorite vegetables after Tomatoes. But the best is, when you put them together. 

Suroviny: 

lasagne /nejlépe zapékací, bez potřeby předvaření/
1 střední cuketa
mozzarella

Zeleninová náplň: 
1 menší cuketa
1 střední cibule
2 stroužky česneku
konzerva loupaných rajčat/ nebo asi 4 velká čerstvá oloupaná rajčata
nejlépe čerstvé bylinky /oregano, bazalka, tymián....dle oblíbenosti/
šunka /nemasojedlíkům scházet nebude/

Bešamel:
40 g másla
40 g hladké mouky
500 ml mléka
sůl, špetka muškátového oříšku

Nakrájíme cibuli na jemno, česnek na plátky a jednu z cuketek na drobné kostky. Druhou cuketu pak rozkrájíme na tenké /2 - 3 mm/ pláty. V hrnci rozehřejeme olivový olej, osmahneme na něm cibulku a česnek, poté šunku, pak přidáme kostky cukety. Orestujeme a vše zalijeme loupanými rajčaty, posolíme a vmícháme hrst bylinek. Dusíme bez pokličky dokud se nevypaří přebytečná voda - docílíme tak silnější chuti.

Uvaříme bešamel - do rozpuštěného másla vmícháme hladkou mouku, jakmile začne pěnit postupně zalijeme dle potřeby odstátým mlíkem. Za stálého míchání vaříme na mírném stupni do zhoustnutí. Osolíme a nakonec vmícháme malou špetku muškátového oříšku.

Zapékací misku pořádně vymažeme olivovým olejem, dno pokryjeme tenkou vrstvou bešamelu. Položíme plátky lasagní, které polijeme zeleninovou směsí. Na tuto vrstvu pak poklademe osušené a posolené plátky cukety, které zalijeme bešamelem. V tomto tempu pokračujeme až k okraji misky, přičemž nahoře by měl lasagne pokrývat bílý bešamel. Aby mu tam nebylo smutno a trochu to nahoře křupalo položíme do něj sýr - já doporučuji jemnou chuť mozzarelly.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme dle pokynů na lasagních.

A to je vše přátelé! Dobrou chuť!

Renata
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

5 komentářů

  1. Cuketa je u nás taky velmi oblíbená. Lasagne dělám ráda, ale s cuketou jsem ještě nezkoušela, musím napravit. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  2. vyzkouším :)) cukety se mi letos daří, sbírám je ještě mladé....zdravím a díky za hezký blog..A.l

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My děkujeme za pochvalu a přejeme pořádnou cuketovou úrodu!

      Vymazat
  3. V pátek jsem dle receptu dělala k večeři a musím říct, že byli naprosto vynikající!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! Děkujeme za kulinářskou odvahu!

      Vymazat