Kanafas český/Czech kanafas

pondělí 29. července 2013




je další fajnový a tradiční český výrobek, který se u nás vyráběl a díky odhodlání několika málo jedinců se vyrábí dál. 
Už víte, že tak trochu ujíždíme na kvalitních českých produktech, někdy objevujeme věci úplně nové, někdy stačí zapátrat v paměti a hledat.
Kdo pamatuje prodejny s názvem "Krásná jizba", které byly takovým zjevením v socialistické šedi, tak si vzpomene i na festovní kanafasy, které se tam prodávaly. Ty proužky a kostičky tenkrát zdobily snad všechny chaty a chalupy.

Czech KANAFAS is another fine and traditional czech product, that has been and, thanks to dedication of a little group of people, still is produced. KANAFAS was woven at homes since 18th century until first half of the 19th century. 
The current KANAFAS is made from cotton in all sorts of colours. It is a fabric made of beforehand coloured yarns, woven into smaller or larger stripes or squares.







Kanafas je látka tradiční, pevná a odolná. Tkal se ručně podomácku od 18. do první poloviny 19. století, protože to byla, ve srovnání s výrobou ostatních, tkanina konstrukčně relativně jednoduchá. Původní kanafasy byly charakteristické svým podélným pruhováním, vyráběly se hlavně v kombinaci barev modrá a bílá nebo růžová a bílá.
Materiálové složení kanafasu se postupně měnilo, jak šel vývoj v pěstování surovin a technická revoluce-tedy z konopí na len, ze lnu na bavlnu-a tak to asi už zůstane.

Současný kanafas se vyrábí v nejrůznějších barvách, také konstrukce kanafasu je z technologického hlediska velmi rozmanitá-nemá omezení gramáže ani vazeb. 
Co zůstává je fakt, že je to tkanina z předem obarvených přízí, tkaná na listových stavech do menších či větších pruhů a kostek.
Trochu odbornější už je informace, že znakem pravého kanafasu je především to, že má v osnově nit ze dvou vláken a útek z  příze jednoduché.








V dnešní době je to u nás s tradiční textilní výrobou těžké, produkce, která sem míří z Asie, převálcovala české textilky, tkalcovny. Většinou zanikly, ty co zůstaly, jsou takovým malým zázrakem nebo spíš výsledkem neústupnosti a odhodlání zachovat kvalitní a tradiční českou výrobu. 

Je to i případ tkalcovny v chodském Postřekově, kde se tradiční kanafas vyráběl od roku 1963. Po privatizaci se tkalcovna během několika let dostala do úpadku. Současní majitelé, rodina Strnadova, firmu koupili v konkurzu.

Pan Strnad vzpomíná, "táta tady působil až do odchodu do důchodu v roce 1993. Tkalcovna pak byla zprivatizována. My jsme ji v zuboženém stavu v roce 2003 vykoupili z konkurzu. Museli jsme opravit budovu a ze šestadvaceti stavů šestnáct vyměnit. Snažíme se výrobu udržet, daří se nám, někdy ale horko-těžko"
Pan Strnad dál vysvětluje, "náš kanafas je látka pevná, s gramáží 177g/m2, díky používaným barvám také na slunci nebledne a dlouho vydrží. Kvalitní kanafas se vyznačuje vysokým počtem nití na jeden centimetr. My tkáme látky v šíři 140 centimetrů a na tuto šíři dáme v osnově vedle sebe 3720 nití, což je opravdu napěchovaná látka, která vydrží i dlouhé praní. 

                                                                                                                                           všechny fotografie jsou od firmy Kanafas 
Postřekovský kanafas je velmi kvalitní, je krásný, svými vzory spíše tradiční. Je však možné využít ho způsobem nečekaným, záleží na vaši fantazii.  Pokud máte chuť na něco méně tradičního, počkejte si na pokračování. 

A víte, nevíte, co znamená úsloví "jít do kanafasu" nebo dokonce  "trhat kanafas"?
Pavlína

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

5 komentářů

  1. Také mám ráda tradiční české výrobky a kanafas k nim patří !
    Moc se mi líbí kombinace vínové a bílé kostičky, na chaloupku jsem letos ušila právě takové dekorace, i když jsou jen z bavlny.
    Škoda jen, že už jich je pomálu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vínová a bílá kostička určitě vypadá báječně a bavlna vůbec není "jen".

      Vymazat
  2. Překvapilo mě, že se teď objevil starý dobrý zapomenutý kanafas i v Marianne Bydlení.
    Úsloví jsem neslyšela, i když teď si tak vybavuji, jestli jít do kanafasu není jít spát/do pyžam?

    OdpovědětVymazat
  3. Jano, je to tak, znamená to opravdu jít spát. M Bydlení zapomínám sledovat, ale je fajn, že se jim kanafas taky líbí:-)

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě jedna česká firma na kanafas - trochu větší výběr proužků, pokud chcete mít cejchu každou jinou... http://textil.com.cz/latky.html#

    OdpovědětVymazat