Venezia

pondělí 1. července 2013



Město na 118 ostrovech, domy postavené na dřevěných kůlech, prastará historie, obrovské bohatství i velké pády, město plné umění a kultury-to jsou Benátky. Obdivuhodné místo, jehož obyvatelé po staletí vzdorují vodě. 
City on 118 islands, houses built on wooden beams, ancient history, immense wealth and grand downfalls. City full of art and culture - that is Venice. A remarkable place, whose inhabitants resist water for centuries.
Venice is a UNESCO World Heritage site, it's full of remarkable structures, that are known all around the world, but it is no museum. Even in the historical part of Venice flows the ordinary, daily life, which interests me the most.

























Vůbec nejlepší je připlout do Benátek po moři lodí místní dopravy, spíše po ránu, kdy není město zaplněné turisty. Z lodě můžete vystoupit v samém centru historické části Benátek, nedaleko Piazza. Stačí pár kroků a pohltí vás labyrint úzkých uliček. 
Příjemný chládek a ranní mlžný opar vytváří krásnou atmosféru, potkáváte hlavně místní, spěchající nakoupit nebo do práce, potkáte i pošťáky, kteří si, stejně jako gondoliéři, nahlas prozpěvují. Vodními kanály teď proplouvají lodě stěhovací s vyskládaným nábytkem, lodě zásobovací, naložené po okraj různými bednami, lodě různých řemeslníků. Naparáděné gondoly čekají až se turisté vyspí.



Benátky jsou památkou UNESCO, jsou plné úžasných staveb, které zná celý svět, nejsou však žádným skanzenem. I v historické části Benátek proudí normální každodenní život a ten mě na cestách zajímá úplně nejvíc. 
Proto nejraději bloudím zapadlými uličkami, kde to sice občas zrovna nevoní, ale najdete tu kouzelné rozkvetlé dvorky vyzdobené šňůrami s prádlem, oprýskané fasády domů prozrazují různé materiály.
Vyšisované barvy spolu nádherně ladí a vy věříte, že těmi mohutnými dveřmi s ohlazenou klikou musel procházet už Marco Polo nebo bojovní Křižáci


































































































Benátky, to je také sklo z ostrova Murano, design a zajímavé výlohy.












Oprava památek něco stojí, překvapí, když největší reklama nepatří telefonům nebo autům, ale chic hadříkům-to je prostě Itálie. Max Mara-dominanta Piazza San Marco.

Mám ráda Itálii, mám ráda Benátky. Ráda se sem vracím pro tu atmosféru, pro barvy a světlo, pro to samozřejmé používání a využívání prastarého, ohmataného.
Pavlína





Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

1 komentář

  1. Moc hezká reportáž. Benátky jsou tak romantické! A ty zapadlé uličky mám taky nejraději, tam člověk najdy vždy ty pravé skvosty.

    OdpovědětVymazat