Red Dot pro Teo a Minimal/Maximal

pátek 19. července 2013



"Red Dot Design Award" nebo po našem lidově "červený puntík" je cena často přezdívaná designérský Oscar. A právem, protože Red Dot Design ocenění nedostane jen tak nějaký produkt. A letos se ho podařilo získat hned několika českým výrobkům. 

The Red Dot Design Award so-called Oscar for designers is an international design prize awarded by the Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen, Germany since 1955. Every year an international expert jury selects innovative products of highest quality which are awarded with The Red Dot and winning products are also presented in the Red Dot Design Museum on the premises of the historical Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen. 

This year 3 Czech products were awarded: tea maker Teo with infusers by TESCOMA, door handles Minimal/Maximal by M&T and Škoda Rapid by Škoda Auto. First two I am going to introduce to you today (since they are home related). And on Monday I am going to invite you to the incredible interior of The Red Dot Design Museum through my own lens. So, don't miss it.

Jen tak pro vysvětlení, co to vlastně ten červený puntík je? Je to velmi prestižní ocenění (říká se, že nejprestižnější na světě), které každý rok (od roku 1955) uděluje Design centrum Severního Porýní - Vestfálska sídlící v německém Essenu. V kategorii Produkt pak porota složená z mezinárodních odborníků hodnotí přihlášené výrobky z mnoha úhlů pohledu - po stránce kvality zpracování, míry inovace, ale i třeba dopadu výroby na životní prostředí. Počet udělených ocenění není přesně stanovený, můžou ho získat třeba všechny výrobky nebo taky žádný. 

Designéři oceněných produktů pak přeberou ocenění na Gala večeru, výrobci získají tolik potřebnou publicitu nejrůznějšího charakteru a výrobky mají čest být vystavené v Red Dot Design Muzeu, které je v neuvěřitelně zajímavém prostoru bývalého uhelného dolu Zollverein v Essenu.

A kterým českým výrobkům se letos dostalo této pocty? Čajové konvici Teo od Tescoma, dveřním klikám Minimal/Maximal od M&T a Škodě Rapid.

A protože my jsme tu zaměřené na bydlení, podíváme se teď z blízka na první dva výrobky. A na pondělí mám pro vás jedno, snad příjemné, foto překvapení (ale víc se dozvíte na konci dnešního článku).


Konvice Teo, jejímž autorem je šéfdesignér značky TESCOMA Ladislav Škoda.



Porotu zaujala především díky unikátnímu systému dvou sítek, který umožňuje přípravu nejrůznějších druhů čajů - větší sítko s většími otvory je ideální na čaje připravované z větších kousků ovoce nebo bylin, pro sypané čaje se pak do většího vloží sítko menší. Jak jednoduché a přitom geniální:)





Konvice je z borosilikátového (varného) skla, jehož výroba má v Česku tradici. Úplně živě si pamatuju, jak si v podobné skleněné konvici připravovala čaj a kávu moje babička. Novodobá konvice Teo ale nemá žádné kovové součásti, takže je vhodná i do mikrovlnky. Sklo ale samozřejmě nemá problém ani se studenými nápoji a konvici to bude slušet i v lednici.

A tady je pyšná výherkyně na stránkách Red Dot, kde si můžete přečíst, proč porotu tolik zaujala (v aj nebo v nj).

Psst: můj soukromý tip pro horké letní dny je stejnojmenný džbán Teo, který má kromě vyluhovacího sítka (třeba na nejrůznější ovoce nebo mátu) i chladící vložku, kterou naplníte vodou, dáte do mrazáku a nakonec zasunete do džbánu.



Minimal/Maximal od M&T designéra Romana Ulicha je řada kování a doplňků, které jsou nesmírně elegantní, v 7 barvách a povrchových úpravách, řada Maximal navíc nabízí výplně ze dřeva, kovu, skla i kůže.



Zajímavostí, která přesvědčila porotu, je unikátní  otevírací systém, který umožňuje namontovat kliku třemi různými způsoby - jako klasickou vodorovně, směřující nahoru nebo dolů - třeba pro posuvné dveře. Může být s rozetou i zcela minimalisticky bez rozety. A co já vždycky oceňuju hodně je, že v řadě jsou i nejrůznější doplňky, a pak všechno jednoduše ladí se vším - třeba dveřní madla nebo dokonce zarážka.




No však si chvalozpěv poroty přečtěte sami (aj nebo v nj).

Pozn: článek v žádném ohledu není sponzorovaný ani nijak honorovaný, byl sepsaný z čiré radosti, že čeští designéři umí, výrobci jsou osvícení a tyto designéry zaměstnávají, a že svět to umí ocenit:)


A teď - jste zvědaví na pondělní překvapení? U příležitosti speciální expozice věnované letošním výhercům jsem se totiž vydala do výše zmíněného Red Dot Design Muzea v Essenu a se svolením tiskového centra Red Dot pro vás nafotila neuvěřitelný industriální prostor, v kterém muzeum sídlí. Tak se těšte na pondělí, máte na co. A tady je malý závdavek :)





Na počtenou v pondělí se těší
Klára

Zdroje: Red Dot, Tescoma, M&T

Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře