Zadar

středa 10. července 2013

Myslím, že chorvatský Zadar není třeba mnohým Čechům nijak dopodrobna představovat. Proto si dovolím jen několik málo tipů a zasypu vás spíš fotomomenty, abych nalákala ty, kdo se tam teprve chystají nebo rádi cestují prstem po mapě.

The Walking city of Croatian Zadar. Moments and tips. Zadar is beautiful historical city and center of Dalmacia.

Do starého města, které se rozkládá na poloostrově, se vstupuje nejlépe přes most - v jeho blízkosti najdete nově vybudovaný moderní komplex bytů a také kryté patrové garáže - pokud se Vám tedy nepodaří zaparkovat hned na nábřeží /za 4 kn na hodinu/ je nejlepší uklidit své auto do stínu oněch garáží /za 10 kn na hodinu/. 

Barva starého města je travertinová.
Samotné staré město je velmi přehledné /na rozdíl od okrajových částí/ - pro orientaci vám bude stačit mapa, kterou si můžete zdarma vzít v turistické informační kanceláři na rohu Národního náměstí /Narodni trg - tj. za mostem stále a stále rovně s davem/. Podle této mapky se vyzná každý. 

Podle mapy se vyznají i děcka /pokud nejsou spíš na kov/.
Znalci a obdivovatelé starověké architektury mi prominou, naše turistická skupina skládajíce se z dvou dětí předškolního věku ocenila nejvíce /jak jinak/ mořské varhany a po procházce po travertinové dlažbě - na opačném konci města - zelený park královny Jelenice Madijevky /odpolední kávu či koktejl si dejte právě  zde - ve stínu stromů/. To byla osvěžující tečka a můžu tento sled prohlídky doporučit každému. 
Víc nebudu prozrazovat. Není totiž nad to být objevitelem.

Můj objektiv stále přitahovaly šňůry s prádlem a pastelová zákoutí.
Mořské varhany.
Pokud máte doma Tonyho z Horečky sobotní noci, navštivte Zadar spíš po setmění. Pozdrav slunci - světelná instalace doplňující mořské varhany.
Park královny Jelenice.
Pozn.: Víte, že cestovatelská reportáž z Benátek od Pavlíny a tato o Zadaru mají něco společného? Ano, je to historie obou měst. Benátčané totiž začátkem 13. století Zadar obsadili a na dlouhá staletí ovládli - více se dočtete zde.

Renata
Facebook Pinterest Twitter Google +1 pošlete to dál

Žádné komentáře